Büntetéssel fenyegeti hazánkat az olasz kormány

Visszautasította a magyar kormány fenntartásait Róma migrációs döntéseivel kapcsolatban a baloldali fordulatot vett olasz kormány frissen kinevezett külügyminisztere, Luigi Di Maio.

2019. 09. 18. 6:05
Italian Prime Minister Giuseppe Conte presents his government's programme ahead of confidence vote at the Parliament in Rome
Giuseppe Conte és Luigi Di Maio szövetsége törékeny, az olasz jobboldal tiltakozásokra készül Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Visszautasította a magyar kormány fenntartásait Róma migrációs döntéseivel kapcsolatban a baloldali fordulatot vett olasz kormány frissen kinevezett külügyminisztere, Luigi Di Maio.

A korábban önmagát rendszerellenes mozgalomként definiáló Öt Csillag (M5S) vezetője úgy fogalmazott: országa évek óta migrációs vészhelyzetben él, amelyet szerinte elsősorban az olyan európai partnerek közönye okoz, mint Magyarországé. A 33 éves politikus ezzel Szijjártó Péter egy korábbi nyilatkozatára reagált, „kifogásnak” nevezve a magyar külgazdasági és külügyminiszter aggodalmait az olaszországi partokra érkező migránsok automatikus szétosztására vonatkozó római javaslatot illetően.

Giuseppe Conte és Luigi Di Maio szövetsége törékeny, az olasz jobboldal tiltakozásokra készül
Fotó: Reuters

Di Maio nyilatkozatában azt is odavetette: szigorú büntetéssel kell szankcionálni azokat a tagállamokat, amelyek nem fogadják el a kvótákat. Szijjártó erre reagálva tegnap közölte a távirati irodával: „Sem a Soros-féle NGO-k, sem nyugat-európai kormányok, sem Brüsszel zsarolásának nem engedünk. Mi nem fogjuk alkalmazni a kötelező letelepítési kvótát, és ahogy eddig is megtettünk mindent annak megakadályozására, így fogunk tenni a jövőben is.”

Szijjártó a német Die Welt című lapnak adott, tegnap megjelent interjúban pedig úgy fogalmazott: közös európai kiindulópontról addig nincs értelme beszélni, amíg a külső határokat nem védik meg kellőképpen. A miniszter úgy véli, a megoldás kulcsa a tagállamok kezében van, nem pedig az „utazási irodaként” működő Frontex uniós határőrizeti ügynökség megerősítésében.

A baloldali Demokrata Párttal összekapaszkodó M5S a hétvégén ismét megnyitotta Olaszország kikötőit, a választások nélkül hatalomra került koalíciónak ugyanakkor esze ágában sincs még tovább szítani a népharagot a menekültek Olaszországon belül tartásával. Döntése ezért inkább a migrációt támogató brüsszeli erők felé tett gesztusként értelmezhető.

Az új kormány – érvelése szerint – nem tervez változtatni a korábban a bevándorlás megállításával rendkívüli népszerűségre szert tevő exbelügyminiszter, Matteo Salvini által meghatározott migrációs politikán. Célja inkább az, hogy kikényszerítsen egy új kvótaalapú befogadási mechanizmust az Európai Unión belül. Ehhez pedig a Berlin és Párizs által nyár óta körvonalazódó „nem hivatalos” elosztási rendszer szolgáltatja a megoldást, amely szerint ha száz migráns érkezik olasz vizekre, akkor abból csupán tízen maradhatnak Olaszországban, míg a többieket más tagállamoknak kell átvállalniuk.

Akcióban az Ocean Viking mentőhajó legénysége. Tegnap is felvettek félszáz embert
Fotó: MTI/EPA/Hannah Wallace

Emmanuel Macron mindenesetre ma a külföldi vezetők közül elsőként keresi fel Rómában a nemrég újraválasztott miniszterelnököt, Giuseppe Contét. Az sem titok, hogy a francia elnök látogatásának legfontosabb témája a „nem hivatalos alku” részleteinek megvitatása lesz. Macron egyébként szintén kulcsfontosságú ügyként kezeli a migráció megoldását, sőt véleménye szerint ezen dőlhet el pártja, a Köztársaság lendületben (LREM) jövője. Éppen ezért arra kérte képviselőit, nézzenek szembe a menedékkérelmekkel való visszaélések problémájával.

Az LREM ugyanis – mint Macron fogalmazott – „ne legyen burzsoá párt, amely nem foglalkozik a migrációval a mindennapokban szembesülő emberek problémájával, akik emiatt a szélsőjobboldal felé fordulnak”. A francia nemzetgyűlés szeptember végén, a szenátus október elején foglalkozik a kérdéssel.

Visszatelepítési terv

Több mint hárommillió menekült is visszatérhet Északkelet-Szíriába, ha az Egyesült Államokkal tervezett biztonsági övezet szélessége elérné Deir-ez-Zór és Rakka városok vonalát – közölte Recep Tayyip Erdogan a Szíria helyzetéről rendezett török-orosz-iráni csúcstalálkozón. A török elnök nyomatékosította, ha Ankara két héten belül nem éri el a kívánt eredményt Washingtonnal a biztonsági övezet ügyében, akkor megvalósítja a saját hadműveletre vonatkozó terveit az Eufrátesz folyótól keletre. A szóban forgó területeket a Népvédelmi Egységek nevű kurd milícia tartja ellenőrzése alatt, amelyet Törökország terrorszervezetnek, az Egyesült Államok viszont szövetségesének tekint.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.