Cseh titkosszolgálatok: Nincs terrorveszély Csehországban

Forrás: MTI2019. 10. 21. 12:37
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A cseh titkosszolgálatok ismeretei szerint Csehországnak jelenleg nem kell tartania terrortámadástól.

„Csehországban a helyzet továbbra is viszonylag nyugodt, pillanatnyilag nincsenek értesüléseink közvetlen terrorveszélyről” – jelentette ki Michal Koudelka, a Biztonsági Információs Szolgálat (BIS) igazgatója hétfőn Prágában, egy szakmai konferencián.

A rövid távú fenyegetések közül a cseh biztonsági szolgálatok az iszlám terrorizmust tartják a legveszélyesebbnek. A hosszú távú fenyegetések között az első helyen Oroszország és Kína hírszerzői tevékenységét említette a cseh polgári elhárítás vezetője.

A BIS a Szervezett Bűnözés Elleni Nemzeti Központtal (NCOZ) együttműködve tavaly felszámolt egy információs hálózatot, amelyet az orosz hírszerzés (FSB) épített ki – jelentette ki Michal Koudelka.

Szerinte a hálózat kiépítését, amelynek fő feladata számítógépes szerverek segítségével csehországi és más európai célok elleni támadások lettek volna, Oroszország és a prágai orosz nagykövetség finanszírozta.

„Ez nem felel meg a valóságnak. A nagykövetségnek nincs köze semmiféle hírszerzői hálózathoz” – reagált az állításra a prágai orosz nagykövetség közleményben. Jirí Mazának, az NCOZ igazgatója elmondta: az ügyben büntetőeljárás van folyamatban, ezért részleteket nem hozhatnak nyilvánosságra.

A migráció szempontjából Csehország „inkább tranzitország, semmint célország”, a csehországi muszlim közösség pedig „kicsi és nem radikális”. A BIS igazgatója megjegyezte: vannak ugyan kísérletek a közösség radikalizációjára, de ezeket a hatóságok ellenőrzésük alatt tartják.

Európában is javult a biztonsági helyzet, és csökkent a terrortámadások száma – jelentette ki Michal Koudelka. Leszögezte: ez alapvetően az Iszlám Állam terrorszervezet legyőzésének és az európai kontinensre irányuló migrációs hullám meggyengülésének a következménye.

Koudelka felhívta a figyelmet arra, hogy az európai terrortámadások többsége az úgynevezett „magányos farkasok” számlájára írható, akik nem koordinálják cselekedeteiket a terrorista szervezetekkel, és akiknek a támadásait nagyon nehéz megelőzni, illetve nagyon nehéz ellenük védekezni.

A cseh polgári elhárítás vezetője szerint Európa számára komolyabb veszélyt jelenthetnek a Közel-Keletről visszatérő európai iszlamisták.

Hozzátette: Csehország számára ez csak másodlagos probléma, mert az Iszlám Állam kötelékeiben csak néhány cseh állampolgár harcolt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.