Debütált Brüsszelben a Minority SafePack

Július 10-ig döntenek Brüsszelben arról, hogy jogalkotást kezdeményeznek-e a Minority SafePack javaslatai alapján. A kisebbségvédelmi kezdeményezés részleteit tegnap mutatták be első alkalommal a brüsszeli bizottságnak.

Judi Tamara
2020. 02. 06. 9:50
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Első alkalommal került tegnap az Európai Bizottság elé a Minority SafePack európai kisebbségvédelmi kezdeményezés alapján kidolgozott javaslatcsomag. Az uniós testület részéről Vera Jourová, az európai értékek védelméért felelős biztos, valamint Marija Gabriel kulturális és oktatási biztos tárgyalt az európai polgári kezdeményezés indítóival. – A kisebbségi nyelvek és kultúrák asszimilációval és nyelvvesztéssel szembesülnek a tagállamokban. Pedig egyként kellene védenünk őket, hiszen valamennyien részei az európai kulturális örökségnek. Ez az EU intézményeinek is a feladata, nem lehet kizárólag tagállami hatáskörnek tekinteni – mondta Vincze Loránt, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) európai parlamenti képviselője, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnöke Brüsszelben újságíróknak. Elmondása szerint azt is a bizottság figyelmébe ajánlották: a jogállamisági vizsgálatok esetén is fontos volna, hogy a kisebbségi jogok védelme is szempont legyen.

– A mai nap hatalmas siker Európa őshonos nemzeti kisebbségei, kiváltképp a Kárpát-medencei magyarság számára. Első alkalommal nyílik lehetőség arra, hogy jogalkotási javaslatok szülessenek uniós szinten az őshonos nemzeti kisebbségek védelmében – ezt Nagy Dénes András, a Minority SafePack szakértői csoportjának tagja tette hozzá a Magyar Nemzet kérdésére. Elmondta azt is: a bizottsággal jó hangulatú, részletekbe menő eszmecserét folytattak. – Bízunk abban, hogy méltányos elbírálásban részesülünk, elvégre 1,128 millió polgár számít a kezdeményezés sikerére – húzta alá. A bizottság július 10-ig hoz majd döntést, megindítja-e a jogalkotási folyamatot. Előtte az Európai Parlament is megvitathatja a kérdést. Az RMDSZ kezdeményezésére a FUEN által koordinált aláírásgyűjtés 2017 áprilisában indult, és a rendelkezésre álló egy év alatt összegyűjtött támogatói nyilatkozatok közül már több mint egymilliót hitelesítettek az egyes tagállamokban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.