Egyre közelebb van a negyedik hullámhoz Spanyolország

Hiába a figyelmeztetések és a húsvéti korlátozások, Spanyolország egyenes úton halad a negyedik hullám felé. Madridban a hétvégén olyan magas fertőzöttségi adatokat regisztráltak, amelyeket februárban láttak utoljára. Extrém, illetve magas riasztás van érvényben Ceuta, Melilla, Katalónia, Baszkföld és Asztúria területén is. A romló statisztika miatt Baszkföld úgy döntött, hogy hétfőtől lezár nyolc régiót, és szigorúbb szabályokhoz köti az éttermi fogyasztást.

2021. 03. 29. 7:28
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába vezettek be egységes húsvéti korlátozásokat, úgy tűnik, Spanyolország egy év tapasztalat után sem tudja stabilan féken tartani a koronavírus terjedését. A kormány múlt héten egyértelműen elvesztette az irányítást, ugyanis azóta napról-napra egy-két ezer fővel emelkedik a fertőzöttek száma, pedig a húsvéti hosszú hétvége még hátra van.

Az autonóm régióvezetők közösen állapodtak meg abban, hogy lezárják határaikat az ünnep idejére, valamint egységesen bevezetik a legkésőbb 23 órakor kezdődő kijárási tilalmat annak érdekében, hogy elkerüljék a negyedik hullámot, és megmentsék a nyári szezont.

A tilalom ellenére azonban napok óta sorok kígyóznak a közúti határátkelőkön, hétvégére nem lehetett jegyet venni a Madridból Málagába tartó vonatra, és a déli városokban élők sorra jelentik fel a rendőrségnél a fővárosból érkező lakástulajdonosokat.

Sokakat azonban nem tart vissza a pár száz eurós bírság, Valencia például mindössze hatszáz eurót követel azoktól, akik megszegik a régiós határzárat, de senkit sem küldenek haza. Emiatt többen vállalják a pénzbírságot, majd végül lényegében akadályoztatás nélkül megérkeznek a tengerparti régiókba pihenni. A szabályok be nem tartása miatt ismét valóra válik az, amire szakemberek hónapok óta figyelmeztetnek:

a húsvét előtti lazítások és az ünnepi szabályszegések egyenes utat jelentenek a negyedik hullámhoz.

Spanyolország január 28-án érte el a Magyarországon jelenleg tomboló harmadik hullám csúcsát, akkor kilencszáz beteg jutott százezer lakosra. Ez a szám a szigorításoknak köszönhetően egész februárban csökkent, ezért megkezdődtek a lazítások. Március 15-én azonban ismét fordult a kocka, és tíz ponttal romlott a százezer főre jutó betegszám: jelenleg ennyi emberre 136 fertőzött jut. Tizenkilencből mindössze tíz autonóm régióban van érvényben alacsony riasztás, a többi területen romlik a statisztika.

A két önálló városban, Melillában és Ceutában a legrosszabb a helyzet:

előbbiben százezer lakóra ötszáz, utóbbiban kétszázhatvan Covid-fertőzött jut. Madrid követi őket 241 fővel.

Ezen a három vidéken extrém riasztás van érvényben, Baszkföldön, Katalóniában és Asztúriában pedig magas szintű készültséget rendeltek el. Baszkföld kormánya bejelentette, hogy hétfőtől ismét karanténba zár nyolc régiót, valamint szigorítja az éttermi fogyasztás szabályait. Utóbbit „ajánlásként” fogalmazza meg a kormány minden olyan önkormányzatnak, ahol kirívóan sok a beteg, de sehol sem kötelező bevezetni ezt a szigorítást.

A spanyol egészségügy januárban az összeomlás szélére került, majd alig jutottak levegőhöz, máris megint egyre többen vannak az intenzív osztályokon. Ceutában 53, Madridban 35, Katalóniában harmincszázalékos telítettségi adatokat regisztráltak az elmúlt napokban. Andalúziában a februári adatokhoz képest harminc százalékkal több beteg kért alapellátást márciusban.

A spanyol kormány eközben mozdulatlanul áll az érkező cunami előtt. Bár húsvét idejére 65 ezer rendőrt terveznek szolgálatba állítani a közutakon, a többség már az egységes régiós határzár pénteki érvénybe lépése előtt útnak indult.

Látva az utazási kedv mértékét, utolsó szalmaszálként visszaállították a közúti határellenőrzést a francia határátkelőkön, és mindenkitől 72 óránál nem régebbi, negatív PCR-teszteredményt kérnek. Spanyolországba, közúton eddig mindenféle ellenőrzés nélkül be lehetett lépni, a teszteket csak a repülővel és hajóval érkezőktől követelték meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.