Elképesztő állapotok uralkodnak Nyugat-Európában

Rohamosan csökken az egészségügyi intézmények kapacitása, Európa-szerte tartanak az egészségügyi személyzet tömeges megbetegedésétől.

Magyar Nemzet
Forrás: ORIGO.HU2020. 11. 10. 15:34
null
Franciaországban rendkívül aggasztó a járványügyi helyzet Fotó: Julien De Rosa Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ausztriában még az időseknek sem tudnak mindenhol intenzív ágyat biztosítani, Skóciában pedig arra ösztönzik a baleseti és sürgősségi orvosokat, hogy a beteg és sebesült embereket videóhíváson keresztül lássák el. Franciaországban is rossz a helyzet: a páciensek egy részét a szintén túlterhelt Németországba szállítják.

– derült ki az Origo hírportál ma közzétett európai víruskörképéből.

Ausztriában nincs elegendő ágy

A Kronen Zeitung című osztrák lap tegnap arról cikkezett, hogy súlyos problémák vannak a kórházi ágyak számát illetően. Mint írják, egy mühlvierteli lakost koronavírusos idős édesapjának kezelőorvosa arról tájékoztatta, hogy

„ha apja állapota romlik, akkor sem tudnak intenzív ágyat biztosítani neki, kora ellenére sem”.

A férfi szerint az orvos megerősítette neki a telefonban, hogy gyakorlatilag betegosztályozásról van szó. A linzi kórház szerint félreértés történt, nincs szó arról, hogy valaki ne kapna intenzív ápolást, ha szüksége van rá. Mint ismert, Magyarország nyugati szomszédjánál drasztikus korlátozások vannak érvényben, így többek között a kormány éjszakai kijárási tilalmat és további szigorításokat vezetett be. A magyar kormány az osztrákokéhoz hasonló intézkedéseket vezetett be itthon, melyek kedd éjféltől lépnek hatályba.

Az Egyesült Királyságban a távgyógyítást szorgalmazzák

Skóciában még a baleseti és sürgősségi orvosokat is arra ösztönzik, hogy a beteg és sebesült embereket videóhíváson keresztül lássák el. Annak érdekében teszik ezt, hogy több szabad ágy maradjon a koronavírusos betegeknek

írja a The Times brit hírportál.

Hozzáteszik, hogy a mentősök azt az utasítást kapták, hogy csak a legsúlyosabb állapotban lévő betegeket vihetik kórházba, és akit tudnak, azt inkább otthonaikban lássák el. A pácienseknek pedig azt javasolják, hogy amennyiben szükséges, videóhíváson kérjenek segítséget a baleseti és sürgősségi orvosoktól. Múlt hét csütörtöktől négy hétre újból csaknem teljes zárlat lépett életbe Angliában, az országban élők csak meghatározott indokkal hagyhatják el otthonaikat.

A francia betegeket Németországban látják el

A Le Parisien francia híroldal szerint állandó jelenséggé válhat, hogy a francia betegeket Németországba szállítják, ahol szintén erősen túlterhelt az egészségügyi rendszer. A lap arról is beszámolt, hogy a hétvégén egy pácienst helikopterrel szállítottak a valenciennes-i kórházból Észak-Vesztfáliába (Münster), a hétre pedig több beteg elszállítását is betervezték Franciaország északi részéről (Hauts-de-France). Az ország egyes nagyvárosaiban ugyan a szigorítások miatt javult a helyzet, szakértők szerint a második hullám országosan még nem tetőzött. Franciaországban egyébként az egyik legszigorúbb járványügyi szabályokat vezették be Európában. Országos lezárás van érvényben, aminek értelmében a polgárok csak szükség esetén (élelmiszer, munkavégzés, egészségügyi és családi okok) hagyhatják el otthonukat. Jelenleg tilos a családot, a barátokat meglátogatni, és nem engedélyezettek a belföldi utazások.

Németországban is túlterhelődhetnek az intenzív osztályok

Jens Spahn egészségügyi miniszter az intenzív osztályok túlterhelődésére figyelmeztetett. A tárcavezető szerint Németország lakossága a második legidősebb a világon Japán után, ezért 30-40 százalékuk a kockázati csoportba tartozik a vírus szempontjából. Számítása szerint, ha a napi húszezer új fertőzöttnek két százaléka kerül intenzív osztályra, az naponta négyszáz új beteget jelent. Amennyiben az intenzív ápolás átlagos időtartamát tizenöt napnak számoljuk, akkor már hatezer betegről van szó az intenzív osztályokon. A miniszter szerint még novemberben el fogják érni ezt a számot, ami akkora terhet jelent az egészségügynek, hogy csak „jelentős feszültséggel” tudja átvészelni. A német kórházegyesület igazgatója Spahn szavaival összhangban arról beszélt, hogy két-három héten belül több beteg lesz az intenzív osztályokon, mint az áprilisi csúcson. Ez pedig azzal járhat, hogy az intenzív osztályokon kénytelenek lesznek bevetni a nem intenzív osztályok egészségügyi személyzetét. Jól mutatja a helyzetet, hogy Németországban majdnem minden tizedik egészségügyi intézmény mostanra elérte kapacitásbeli határait, vagy napokon belül el fogja érni azt.

Olaszország a teljes és azonnali lezárásra készül

Dél-Tirol is vörös zónává változhat. Arno Kompatscher, a régió kormányzója azt nyilatkozta, hogy mindent megtesznek annak érdekében, hogy bővíteni lehessen a kapacitásokat, ugyanis egyre jobban növekszik a nyomás kórházaikon – írja a La Stampa. Sokat mondó, hogy a cikk szerint a koronavírusos betegek számára fenntartott intenzív ágyak több mint ötven százaléka már most foglalt. Egyes becslések szerint, ha tartósan napi hétszáz fölött marad az új fertőzöttek száma, akkor napokon belül megtelnek a kórházak. Filippo Anelli, az Orvosi Rendelések Országos Szövetségének (La Federazione degli Ordini dei medici) elnöke korábbi felhívását megismételve az ország azonnali és teljes lezárását sürgette a kormánytól. „Ez az egyetlen megoldás” – húzta alá. Kijelentette, hogy drasztikus lépések nélkül egy hónapon belül harmincezerre emelkedhet a kórházban egyszerre kezelt betegek száma, ötezer fölé a lélegeztetőgépen levőké, a halottaké pedig tízezerrel.

Az olasz La Nuova hírlap arról ír, hogy Szardínia szigetén is egyre súlyosabb a járványhelyzet.

A helyi kórházakban folyamatosan növelik a koronavírusos betegek ellátására alkalmas kapacitásokat, azonban az egészségügyi személyzetből hiány van. A meglévő állomány kimerült és kétségbeesett, 150 szakember pedig hiányzik az ellátásból

– adott helyzetjelentést a La Nuova.

Október közepe óta már több alkalommal szigorított a baloldali olasz kormány, amit az olasz polgárok meglehetősen rosszul fogadtak. Az elmúlt napokban rendszeresek voltak a szigorítás- és kormányellenes tüntetések, amelyek nem egyszer zavargásokig fajultak. Péntek este tíz órától reggel ötig tartó kijárási tilalom lépett életbe. Emellett péntektől járványveszélyesség szerint három szintre osztották az országot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.