Fenyegető levelek Kárpátalján Szijjártó kijevi látogatása előtt

Ha a miniszteretek Ukrajnába jön, magyar vér fog folyni – áll az ukrajnai hazafiak üzenetében.

Magyar Nemzet
2021. 01. 26. 20:53
null
A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) központi irodája, amelyet ismeretlenek felgyújtottak Ungvár belvárosában 2018. február 27-én hajnalban. Az elkövetõk betörték a székház egyik ablakát, és robbanószerkezetet vagy gyújtópalackot dobtak az épületbe. Fotó: MTI Fotó: Nemes János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdai hivatalos kijevi látogatásának előestéjén, kedden vérontással fenyegető, ukrajnai hazafiak aláírással ellátott levelet kapott Magyarország kijevi nagykövetsége, az ungvári főkonzulátus, a beregszászi konzulátus, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola és az Egán Ede Kárpátaljai Gazdaságfejlesztési Központ. – Mi, ukrajnai hazafiak közöljük veletek, hogy amennyiben külügyminiszteretek, Szijjártó Péter Ukrajnába utazik, cselekedni fogunk. Elfáradtunk azt szemlélni, ahogyan Magyarország megpróbálja elvenni a területünket. Cselekedni fogunk. Szélsőségesen keményen.

Ha a miniszteretek Ukrajnába jön, nagy vérontásra készüljetek, magyar vér fog folyni

– áll az ukrán nyelvű levélben. A fenyegető levélről szóló értesülést a kijevi nagykövetség az MTI-nek megerősítette, és közölte, hogy az ügyben feljelentést tett.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) központi irodája, amelyet ismeretlenek felgyújtottak Ungvár belvárosában 2018. február 27-én hajnalban
Fotó: MTI/Nemes János

Az elmúlt hónapokban több alkalommal is megfenyegették a kárpátaljai magyarságot és annak vezetőit ukrán nacionalista csoportok. Lapunk is beszámolt arról, hogy decemberben Bocskor Andrea fideszes európai parlamenti képviselő és Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke is felkerült az Ukrajna „ellenségeit” listázó Mirotvorec (Béketeremtő) ukrán nacionalista szervezet honlapjára. Adatbázisukba bekerült korábban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter neve is, akiről azt állították, hogy „támadást intézett Ukrajna szuverenitása és területi épsége ellen”, beavatkozott az ország belügyeibe, szította és támogatta a szakadár törekvéseket Ukrajnában. Az ukrán nacionalisták fenyegető levelei és akciói mellett

az állami hatóságok is tettek arról, hogy megfélemlítve érezzék magukat a magyarok.

A magyar többségű Szürtei kistérség magyar képviselőit például hazaárulással vádolták meg az ukrán belbiztonsági szervek, amiért az önkormányzat alakuló ülésén elénekelték a magyar Himnuszt. A KMKSZ november végén közölte, hogy az Ukrán Biztonsági Szolgálat házkutatást tartott több kárpátaljai magyar intézménynél és Brenzovics László lakásán. Grezsa Istvánt, a magyar kormány miniszteri biztosát is kitiltották Ukrajnából, a politikus nemrég lapunknak elmondta: bízik abban, hogy a józan ész felülírja az abnormalitást, és az Ukrajna területéről való kitiltása időleges lesz.

– Magyarország azt szeretné, ha az elmúlt időszakban lejtőre került kapcsolatrendszer romlását meg tudná állítani, és a kárpátaljai magyarság érdekében javulást tudnánk elérni – mondta hétfőn Szijjártó Péter, aki szerdán látogat Kijevbe. Kijelentette: nem normális az az állapot, hogy egy kárpátaljai magyar európai parlamenti képviselő nem mer hazamenni karácsonyozni, mert felkerült a Mirotvorec listájára, vagy az, hogy a kárpátaljai magyarokat képviselő párt irodáját és vezetőjének otthonát feldúlják házkutatás címén. – Jó lenne, ha ebben a kérdésben megnyugtató előrelépést tudnánk elérni Ukrajnával – fogalmazott.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.