Ferenc pápa újabb fejezetet nyitott a liturgikus háborúban

A katolikus egyházfő eltörölte elődei lépéseit, és ismét korlátozta a latin nyelvű misézést.

Forrás: MTI, Reuters2021. 07. 17. 12:12
FERENC ppa
Vatikánváros, 2021. április 4. Ferenc pápa Urbi et Orbi áldást ad Róma városára és a világra a húsvétvasárnapi ünnepi szentmise után a vatikáni Szent Péter-bazilikában 2021. április 4-én. A szertartást, amelyen a koronavírus-járvány miatt hívek nem vehettek részt, a Vatikánból egyenes adásban közvetítették. MTI/AP/Pool/Filippo Monteforte Fotó: Filippo Monteforte
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ferenc pápa eltörölte két elődjének intézkedéseit, és korlátozásokat vezetett be a latin nyelvű misézésre vonatkozólag. A katolikus egyházfő szerint ugyanis ez a gyakorlat megosztja az egyházat.

Konzervatív katolikus szervezetek megdöbbenéssel és felháborodással fogadták az úgynevezett liturgikus háború legújabb fejezetét.

A tradicionalista blog, a Rorate Caeli vandalizmusnak, az angliai és walesi Latin Mise Társaság (Latin Mass Society of England and Wales) pedig hatalmas csalódásnak nevezte a modernizáció jegyében született döntést, amelyet Ferenc pápa csupán néhány nappal azután hozott meg, hogy kiengedték a kórházból.

– Támasszák alá valós bizonyítékokkal, hogy a latin nyelvű misézés valóban aláássa az egyház egységét! – szólította fel az angliai és walesi Latin Mise Társaság a pápa támogatóit.

Ferenc pápa Urbi et orbi áldást ad Róma városára és a világra a húsvétvasárnapi ünnepi szentmise után a vatikáni Szent Péter-bazilikában
Fotó: MTI/AP/Filippo Monteforte

Az egyházon belüli konzervatívok – különösen az Egyesült Államokban és néhány európai országban – a II. vatikáni zsinat döntései elleni tiltakozásuk jelképeként tartják számon a latin nyelvű liturgiát.

Az 1962 és 1965 között tartott zsinat tette lehetővé, hogy a nemzeti nyelveken is lehessen misét celebrálni, és a pap már ne a híveknek háttal, hanem velük szemben végezze a szertartást.

Az egyház tradicionalista irányzatának hívei azonban ellenezték az új stílusú miséket, amelyeken himnuszokat énekeltek és gitáron is játszottak. Sokaknak hiányzott a latin rituálé misztikuma és az évszázados múltra visszatekintő gregorián énekek – számol be róla az MTI. Mindenekelőtt pedig a tradicionalisták azt hangsúlyozzák, hogy

a régi rítusban a pap nem háttal a híveknek misézik, hanem a hívek a pappal együtt fordulnak Isten felé.

Mivel a szentmise nem a pap és a hívek dialógusa, hanem Krisztus véres áldozatának vértelen bemutatása és felajánlása az Atyának.

Ferenc pápa két elődje békejobbot is nyújtott a konzervatívoknak: Szent II. János Pál pápa után – aki két esetben is felhatalmazta a püspököket arra, hogy engedélyezzék a latin nyelvű misézést – XVI. Benedek pápa is enyhített a korlátozásokon.

A nyugalmazott egyházfő 2007-ben elrendelte, hogy minden római katolikus pap mondhat misét latin nyelven anélkül, hogy ehhez külön engedélyt kellene kérnie egy püspöktől vagy a Vatikántól, mint ahogyan ez korábban kötelező volt.

Ezzel szemben Ferenc pápa újra bevezette az engedélykérési kötelezettséget, és közölte, hogy nem alakulhat olyan új szervezet vagy parókia, ahol kizárólag a régi liturgia szerint miséznek.

Ferenc pápa visszavonta elődje, XVI. Benedek pápa rendelkezését
Fotó: MTI/EPA

A püspökökhöz intézett levelében Ferenc pápa kifejtette: elődei jó szándékát arra használták ki, hogy felerősítsék a nézeteltéréseket és elmélyítsék az egyházon belüli megosztottságot. A 84 éves egyházfő szerint egyes papok, akik csak a hagyományos latin szertartásrend szerint voltak hajlandók misézni, olyan megalapozatlan és tarthatatlan állításokat erősítettek ezzel, amelyek szerint a II. vatikáni zsinat elárulta volna a hagyományt és az igaz egyházat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.