Feszíti a húrt a Twitter, Donald Trump felvette a kesztyűt

Az USA-ban éles vita folyik a közösségi platformnak az elnökkel szemben tanúsított eljárásmódjáról.

2020. 05. 29. 16:12
null
Forrás: 123RF
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aláírta Donald Trump azt az elnöki rendeletet, amely a közösségi platformokra is vonatkozó, a tisztességes kommunikációról szóló 1996-os jogszabály felülvizsgálatáról szól. A törvény egy szakasza jogi védelmet biztosít a közösségi hálózatok platformjain elhelyezett tartalmaknak, ugyanakkor az üzemeltetők számára is lehetőséget ad a bejegyzések „jóhiszemű” moderálására. Az amerikai elnök a Fehér Ház ovális irodájában kijelentette: rendeletével megfosztja a jogi védelem lehetőségétől azon médiumokat, amelyek üzemeltetői cenzúrázzák a tartalmakat. Noha a Trump által elrendelt felülvizsgálat az összes közösségi médiaplatformra vonatkozik, az amerikai elnök a rendelettel egyértelműen a Twitternek üzent, arra válaszul, hogy a mikroblog üzemeltetői a hét elején álhírnek minősítették Trump egy korábbi, a novemberi elnökválasztással kapcsolatos bejegyzését.

Trump rendeletére ugyanakkor újabb támadásba lendült a Twitter: a mikroblog ezúttal az elnöknek a minnesotai zavargásokra reagáló egyik üzenetét rejtette el, mondván: a bejegyzés „megsértette az erőszak dicsőítésének tiltására vonatkozó Twitter-szabályokat”. A mikroblog azonban nem törölte a posztot, csupán egy a figyelmeztetés alatti link mögé rejtette, amire rákattintva bárki számára elérhető maradt. Jack Dorsey, a technológiai konszern vezérigazgatója indoklásul a tavaly módosított szabályzatukra hivatkozott. Ebben előre jelezték: adott esetben megjelölik majd a politikusok nem megfelelő tweetjeit, de teljesen eltávolítani nem fogják azokat, ha közérdekűek. Mindenesetre ez a gyakorlatban most fordult elő először.

Fotó: 123RF

Az Egyesült Államokban éles vita folyik a közösségi platformnak az elnökkel szemben tanúsított eljárásmódjáról: míg a társadalom egy része megkérdőjelezi a Twitter elfogulatlanságát, a Trumppal egyébként is ellenséges média, mint például a CNN televíziós csatorna az elnököt vádolja a hatalmával való visszaéléssel. A Facebook elnök-vezérigazgatója sem ért egyet a Twitter által követett gyakorlattal. A Fox hírtelevíziónak nyilatkozva Mark Zuckerberg azt mondta: a közösségi platformoknak nem szabad az igazság döntőbíráiként fellépniük mindenben, amit az interneten az emberek kifejtenek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.