Folytatódik a rakétaháború Izrael és a Hamász között

Sajtóbeszámolók szerint az izraeli biztonsági kabinet négyórás ülésén nem került napirendre a tűzszünet kérdése.

Magyar Nemzet
2021. 05. 16. 18:25
null
Romeltakarítás egy izraeli légicsapás után. Fotó: Haitha Imad Forrás: MTI/EPA/Haitha Imad
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legkevesebb 42 ember életét vesztette a Gázai övezetben az izraeli hadsereg legutóbbi légicsapásainak a következtében – jelentette a BBC brit közszolgálati csatorna portálja. A gázai egészségügyi tisztviselők szerint 16 nő és tíz gyermek volt a halottak között. Az izraeli hadsereg beszámolója szerint elsősorban a Gázai övezetet irányító Hamászhoz kapcsolódó vezetők és az Európai Unió, valamint az Egyesült Államok által is terrorszervezetként számon tartott radikális szervezet infrastruktúrája volt az elsődleges célpont. A BBC-nek helyi források azt is megerősítették, hogy légicsapás érte a Hamász egyik legfontosabb vezetőjének, Jahja Szinvárnak és testvérének, Mohamed Szinvárnak a házát. Az izraeli légierő a fivéreket a Hamász logisztikai és munkaerő-vezetőjeként tartotta nyilván.

Túlélők után kutatnak egy izraeli légicsapásban megrongálódott lakóépület romjai között Gázában 2021. május 16-án Fotó: MTI/EPA/Haitha Imad

A harcok hétfő esti megindítása óta mintegy háromezer rakétát lőttek ki Izrael irányába a gázai fegyveresek.

Korábban az izraeli hadsereg tovább folytatta kiterjedt támadásait Gázában, rakétákkal leromboltak egy hatemeletes épületet, valamint egy a Hamász iszlamista szervezethez tartozó terrorista otthona melletti fegyverraktárat, és rakétákat indító hadászati pontokat lőttek a Jediót Ahronót című újság hírportálja, az Ynet.co.il értesülése szerint.

Az MTI szerint az övezetből eddig 181 halálesetet jelentettek, köztük 52 gyermek és 31 nő vesztette életét. Vasárnap a Hamász alagútjai elleni légitámadásokban voltak újabb áldozatok a The Times of Israel című, angol nyelvű hírportál szerint.

Ciszjordániában vasárnap a harmadik egymást követő napon tartottak palesztin zászlós tömegtüntetéseket, melyeken a palesztinok az izraeli hadsereg rendfenntartó egységeivel állnak szemben.

A 11-es közszolgálati tévé beszámolója szerint az izraeli biztonsági kabinet négyórás ülésén nem került napirendre a tűzszünet kérdése, noha egyre nagyobb nemzetközi nyomás nehezedik az izraeli kormányra, és a katonai rádió értesülései szerint már a hadművelet ötödik napján teljesítették az eredeti haditervben meghatározott célokat.

A feszültség április közepén újult ki, ezúttal azért, mert zsidó telepesek Jeruzsálem keleti részén ki akartak költöztetni palesztin családokat otthonukból, és a palesztinok tiltakoztak ez ellen. Szintén fokozta a feszültséget, hogy izraeli rendőrök intézkedtek az Al-Aksza-mecsetnél, és a palesztinok emiatt is tiltakoztak.

A Hamász hétfőn kezdte el rakétákkal támadni Izraelt, és ez váltotta ki az izraeli ellencsapást. Azóta a Hamász több mint kétezer rakétát lőtt ki, de túlnyomó többségüket az izraeli légvédelem elfogta. Izrael harci repülőgépei és tüzérsége pedig több száz célpontot támadott a Gázai övezetben, ahol mintegy kétmillió palesztin él.

Eközben vasárnap megkezdődött az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) az ülése; a nemzetközi közvetítők abban reménykednek, hogy a BT tagjainak sikerül tűzszünetre bírni az egymással szemben álló feleket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.