Halálra ítélték Hasogdzsi gyilkosait

A tárgyalások zárt ajtók mögött zajlottak, és a döntést is a nyilvánosság kizárásával, viszont a Hasogdzsi család, valamint több külföldi diplomata jelenlétében hozták meg.

2019. 12. 24. 11:18
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Öt vádlottat halálra ítéltek, hármat összesen 24 év börtönbüntetéssel sújtottak, hárman pedig szabadon távozhattak Szaúd-Arábiában a tavaly októberben az isztambuli szaúdi konzulátuson meggyilkolt Dzsamál Hasogdzsi ellenzéki újságíró ügyében. A legsúlyosabb büntetést azokra szabták ki, akik közvetlenül részt vettek az emberölés végrehajtásában, míg szabadságvesztést azokra, akik segédkeztek a bűncselekmény eltitkolásában. A vádlottak még élhetnek jogorvoslati lehetőséggel. A tárgyalások zárt ajtók mögött zajlottak, és a döntést is a nyilvánosság kizárásával, viszont a Hasogdzsi család, valamint több külföldi diplomata jelenlétében hozták meg.

A részletek még nem ismertek, de az már most látszik, hogy csak az isztambuli „halálkommandó” tagjait vonták felelősségre. Bár Törökország és az ENSZ saját vizsgálódása arra jutott, hogy a hatalommal kritikus Hasogdzsi elhallgattatását magasabb körökből rendelték el, a szaúdiak erre nem találtak bizonyítékot, a hivatalos verzió szerint az elkövetők nem erre kaptak parancsot. Az emberöléssel összefüggésbe hozott magas rangú tisztségviselőket, így Szaúd al-Kahtánít, a koronaherceg tanácsadóját kihallgatták ugyan, de meg sem vádolták. Továbbá arra jutottak, hogy az isztambuli konzul sem tudott a történtekről, Ahmed Aszírít, a titkosszolgálat korábbi vezetőjét pedig felmentették. Hasogdzsi török menyasszonya elfogadhatatlannak nevezte az ítéletet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.