Harmincezer menekültet vár Európa

Az EU ehhez pénzügyi segítséget fog nyújtani: menekültenként tízezer euró (3,3 millió forint) támogatást biztosít az áttelepítő tagállamnak.

2019. 12. 20. 8:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint 770 kötelezettséget vállaltak a menekültek és az őket befogadó közösségek védelmére, foglalkoztatására, oktatására és megsegítésére, valamint összességében tízmilliárd dollárt kalapoztak össze az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának szerdán befejeződött csúcstalálkozóján Genfben.

Ennek keretében az Európai Bizottság felajánlotta, hogy a jövő évre több mint harmincezer úgynevezett áttelepítési férőhelyet biztosít, különösen a Törökországból, Libanonból, Jordániából és a Földközi-tenger középső térségében húzódó útvonal mentén fekvő országokból érkezőknek.

Azt is bejelentették, hogy az EU ehhez pénzügyi segítséget fog nyújtani: menekültenként tízezer euró (3,3 millió forint) támogatást biztosít az áttelepítő tagállamnak. A program ös­szköltsége tehát meghaladja a háromszázmillió eurót (százmilliárd forint).

Az Európai Bizottság magyarországi képviselete lapunk kérdésére sietett leszögezni, hogy ez a felajánlás nem az úgynevezett kötelező kvótarendszer bővítéséről szól. Tájékoztatásuk szerint ugyanis annak célja a menedékkérők ideiglenes áthelyezése volt elsősorban Görögországból és Olaszországból más uniós tagállamokba. Ezzel szemben a mostani döntés menekültek áttelepítésére vonatkozik az Európai Unión kívüli országokból, önkéntes alapon.

– Az EU-ban több ad hoc áttelepítési mechanizmus létezik, amelyek értelmében évről évre több tízezer menekültet fogadnak be önkéntesen az erre jelentkező tagállamok harmadik országokból, jellemzően az ENSZ szakosított intézményeivel szoros együttműködésben – magyarázta a felajánlás hátterét lapunknak Janik Szabolcs. A Migrációkutató Intézet igazgatóhelyettese emlékeztetett, hogy az arra vállalkozó tagállamok 2015 óta több mint hatvanötezer személyt fogadtak be áttelepítés keretében, ezért a harmincezer fős célkitűzés ambiciózusnak tekinthető.

A szakember úgy vélte, hogy mivel itt ténylegesen nemzetközi védelemre szoruló emberekről van szó, és a tagállamok önkéntesen dönthetnek a befogadásról, az ilyen típusú mechanizmusok sokkal „szerencsésebbek” és „könnyebben eladhatók”, mint az EU-ba belépő személyek kötelező és automatikus szétosztása. –

Ugyanakkor az EU által menekültenként nyújtott tízezer eurós összeg legfeljebb átlagosan egy-két évig fedezi egy menekült ellátását egy nyugati tagállamban, miközben egy biztonságos harmadik országban ennek töredékéért biztosíthatók lennének a szükséges életkörülmények. Vagyis a 2020-ban erre szánt 300 millió euró sokkal hatékonyabban is felhasználható lenne, és több emberen lehetne segíteni belőle – értékelte a döntést Janik Szabolcs.

Közben az ENSZ New York-i közgyűlésén is téma volt a migráció. Felszólalásában Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági miniszter arra figyelmeztetett, hogy a világszervezet az EU támogatásával próbálja részenként áterőszakolni a globális migrációs és globális menekültügyi csomagot, amelyre hét ország, köztük Magyarország nemet mondott. A tárcavezető leszögezte, hazánk mindent megtesz azért, hogy a két csomag ne válhasson a nemzetközi jog részévé.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.