Hazugsággyűjteménnyel kampányol az ellenzék Brüsszelben

Függetlennek beharangozott, de politikai csúsztatásokkal teli jelentést mutattak be ma délelőtt az ellenzéki EP-képviselők Brüsszelben. A közel harminc „független” szakértő által készített, nyolcvan oldalas dokumentum a kultúra, oktatás, sport és művészet kérdéseiben is támadja az Orbán-kormányt. Az ellenzéki konferencián kisebb meglepetésre az „új Sargentini”, a hazánkkal szembeni hetes cikkelyes eljárás egyik fő támogatója, Gwendoline Delbos-Corfield zöldpárti képviselő is felszólalt.

2020. 01. 28. 13:58
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb állomásához érkezett az ellenzéki kerekasztal Brüsszelben: ma délelőtt a Momentum, a Demokratikus Koalíció és az MSZP európai parlamenti képviselői bemutattak egy, a magyar média- és szólásszabadságról, illetve az oktatási rendszerről sötét képet festő jelentést. A közel nyolcvan oldalas dokumentum úgy kezdődik: „a jelentést független magyar értelmiségiek állították össze, hogy tájékoztassák a hazai és a nemzetközi közvéleményt, valamint az európai intézményeket arról, hogy milyen súlyos károkat okozott Magyarországon a 2010 óta regnáló Orbán-rendszer az oktatás, a tudomány, a kultúra és a média területén.”

( Egyébként a konferencia kezdetén is beharangozták, hogy a „Háttal Európának: A kultúra, az oktatás, a tudomány és a média leépítése Magyarországon” című dokumentum nem politikusok terméke, de politikai jelentősége azért van).

Pár megállapítás, kifejezés a Magyarország-ellenes jelentésből:

  • „A rezsimre jellemző a nemzeti szimbólumok gátlástalan kisajátítása”
  • „ A jelenlegi kurzus lebecsüli a tudás társadalmi jelentőségét”
  • „ A demokrácia kulisszái mögött a kereszténység jelmezét magára öltő Orbán-rendszer”
  • „ A rendszer a répa és az ostor együttes taktikáját alkalmazza”
  • „ Az üres nemzeti retorika mögött a kulturális örökség ügye iránti teljes közömbösség”
  • „ A rezsim szereti magát konzervatívként ábrázolni, de a viszonya minden hagyományhoz – így a kereszténységhez is – türelmetlen és radikális”
  • „ Az iskolarendszer vallási újragyarmatosítása”
  • „Miért kellett egy sikeres egyetemet elüldözni Magyarországról?”
  • A médiaszabadságról szóló részből lehetetlen levonni a következtetést, hogy szabad-e a hazai sajtó vagy sem:

    „2019-re csupán egyetlen, nagyjából független országos televíziócsatorna maradt, független országos rádió pedig egyáltalán nincs”

    „Teljesen független országos napilap sincs, hiszen az ellenzéki Népszava köztudottan Orbán engedélyével és a kormány anyagi támogatásával van jelen a piacon”

    „Az egyetlen terület az online média, ahol minden erőfeszítése ellenére sem tudott túlsúlyba jutni a kormánypropaganda”

    A dokumentumban akad egy, az Orbán-kormány számára akár bóknak betudható rész is:

    „ Orbán külpolitikai tevékenysége az utóbbi években egyértelműen jelzi, hogy vezető szerepre tör az európai politikában”

    A hazai részről Dobrev Klára, Cseh Katalin, Donáth Anna és Ujhelyi István nevével fémjelzett eseményen a Sargentini jelentés „megöröklője”, a zöldpárti Gwendoline Delbos-Corfield is részt vett, és bejelentette, hogy valószínűleg márciusban LIBE-misszió érkezik vizsgálódni Magyarországra. A Magyar Nemzet korábban megírta, hogy a néppárt tiltakozik az út ellen, a parlament vezetésében információink szerint pedig még mindig nem született végleges döntés a misszióról.

    Hidvéghi Balázs, a Fidesz EP-képviselője már tegnap figyelmeztetett az ellenzéki jelentésre. A Facebook-oldalára feltöltött videóban a politikus elmondta: az ellenzék lejárató akciói ellenére a kormánypárti képviselők kiállnak a magyar érdek mellett.

    Hidvéghi Balázs: Egy kampányrendezvényt láthattunk

    Gyalázatos, hogy miközben otthon a magyar rendőrök a határ megvédéséért küzdenek, Brüsszelben az ellenzéki képviselők azzal vannak elfoglalva, hogy újabb támadást indítsanak a hazájuk ellen – fogalmazott a Fidesz EP-képviselője.

     

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.