Hiába védekeztek jól a vírus ellen

Ázsiában és Ausztráliában ismét felgyorsult a koronavírus-fertőzés terjedése, ami arra utal, hogy a kontinens népei még egyáltalán nem jutottak túl a járvány nehezén. A térség kormányai nem is olyan régen még azzal büszkélkedtek, hogy milyen gyorsan úrrá lettek a Covid–19-en, ám a mostani fejlemények arra figyelmeztetnek, korai volt hátradőlni.

Mártonffy Attila
2020. 07. 30. 17:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ausztrália tegnap rekordot döntött a napi halálozások számában: tizenhárman hunytak el a kórban, miközben hétszáz új fertőzést regisztráltak – főleg a második legnépesebb Victoria államban, ahol a kormány már el is rendelte a szájmaszk kötelező kültéri viseletét. A kontinensnyi országban több mint 16 300 megbetegedés történt a pandémia kitörése óta, mintegy 190-en pedig meghaltak – ezeknek az eseteknek a többségét is Victoriában és fővárosában, Melbourne-ben jegyezték fel, itt kijárási korlátozást is életbe léptettek, tudósít a Reuters. A victoriai új fertőzések aztán átterjedtek a legnépesebb államra, Új-Dél-Walesre, ahol tegnap 18 új esetet jelentettek. A központi kormány nem tervez további korlátozásokat, ugyanis ez újabb csapást mérne a már amúgy is recesszióban lévő gazdaságra.

Vietnamban – három hónap viszonylagos vírusmentesség után – a múlt héten ismét felütötte a fejét a járvány, mégpedig hat városban és tartományban. Az új helyzet epicentrumának a népszerű közép-vietnami turisztikai célpontot, Danang kikötővárost tartják. Itt a hét végén kilenc esetet is regisztráltak, azóta több mint negyvenre emelkedett a fertőzöttek száma. A hatóságok az első észlelések után tízezreket küldtek tesztelésre. A fővárosból, Hanoiból és Ho Si Minh-városból is jelentettek eseteket. Már több mint nyolcvanezer embert küldtek karanténba, közülük húszezer Danangból hazatért turista. Ám a szigorú központi karanténprogramnak köszönhetően a 97 milliós Vietnamban tegnap mindössze 460 fertőzéses esetet tartottak nyilván, elhunytak pedig nincsenek.

India viszont szerdán 52 ezer új esetet regisztrált, ez is napi rekordnak számít. Eddig összesen csaknem 1,6 millió ember fertőződött meg – ez a harmadik legmagasabb ilyen jellegű adat globálisan. A járvány eddig körülbelül 35 ezer ember életét követelte. A fertőzés a vidéki területeken meglepő gyorsasággal terjed, az olyan nagyvárosokban azonban, mint Újdelhi vagy Mumbai, javult a helyzet. Egy felmérés kimutatta, hogy Mumbai nyomornegyedei lakosságának 57 százaléka fertőzött, de az emberek szervezete már antitestet fejlesztett ki, alacsony a halálozási arány, tehát nyájimmunitás alakulhatott ki.

Hongkongban is napi csúcsot döntöttek szerdán a megbetegedések 150 új esettel, ezzel háromezer fölé emelkedett a fertőzöttek száma, 24 halálos áldozattal. Közben Kínában 105 új esetet regisztráltak, ebből 96-an az ujgurok lakta Hszincsiang tartományban fertőződtek meg. Szerdán Kínában több mint 84 ezer igazolt fertőzöttet tartottak nyilván, összesen több mint 4600-an haltak meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.