Hivatalos: a néppárt szankcionálta Deutsch Tamást

A politikai csoport szerda esti ülésén elfogadták Manfred Weber indítványát.

Magyar Nemzet
2020. 12. 16. 21:21
null
Statement by the candidate for President of the Commission - Statement by the candidate for President of the Commission Fotó: Mathieu CUGNOT Forrás: European Parliament
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakciója szerda este megbüntette Deutsch Tamást egy korábbi nyilatkozata miatt. Erről közleményben is tájékoztatott az EPP. Mint azt a Twitteren tudatták, a 142 leadott szavazat elsöprő többsége, 133 voks szólt a Fidesz politikusának szankcionálása mellett. Hatan ezt ellenezték, hárman pedig tartózkodtak. A néppárti frakció soraiban összesen 187 képviselő ül.

Ahogy arról a Magyar Nemzet is írt szerdán, a döntés értelmében Deutsch Tamás az Európai Néppárt nevében nem kaphat majd felszólalási időt a plenáris üléseken, nem viselhet a párthoz tartozó parlamenti tisztségeket, illetve jelentések sem fűződhetnek a nevéhez az EPP nevében.

A vele szembeni kizárási indítvány pedig az asztalon marad.

A Manfred Weber frakcióvezető által beterjesztett határozat szerint a Fidesz EP-képviselőinek pedig mielőbb végig kell gondolniuk, hogy az általuk képviselt értékek valóban a néppárt értékei-e. – Amennyiben nem, vonják le a megfelelő következtetést – áll a dokumentumban, amely szintén leszögezi:

a parlamenti csoport a pártcsaládot arra szólítja fel, hogy az mielőbb – amennyiben a közegészségügyi helyzet is lehetővé teszi – döntsön a Fidesz jelenleg felfüggesztett tagságáról.

Deutsch Tamás az Európai Parlament brüsszeli épületében
Fotó: Európai Parlament

Deutsch Tamás: Remélem, Orbán Viktor nem féltékeny!

– Most nagyobb ellensége vagyok a mainstream európai politikának, mint Orbán Viktor miniszterelnök! – ezt Deutsch Tamás mondta egy szerda esti televíziós interjúban, azzal egy időben, hogy még tartott az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakciójának online ülése. Deutsch megerősítette a Hír TV esti műsorában:

a frakció vezetőjének, Manfred Webernek az a javaslata, hogy a Fidesz politikusát ne zárják ki a frakcióból, hanem a delegáltak egy, a személyét érintő büntetésről határozzanak.

Mint arra a fideszes EP-képviselő szerda este is emlékeztetett: ő maga szinte „a leginkább jól nevelt néppárti képviselő”, hiszen a közelmúltban számos alkalommal bocsánatot kért azért a kijelentéséért, ami miatt a néppárt liberális szárnya ki akarta szavazni a politikai csoportból.

– Az elmúlt öt-tíz napban sokkal több támadás ért engem, mint a magyar miniszterelnököt. Remélem, hogy Orbán Viktorban nem ébred majd politikai féltékenység, amiért úgy tűnik, most nála nagyobb ellensége vagyok a mainstream európai politikának

– összegezte keserű iróniával az EP-képviselő.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.