Igor Matovič elégedett a tömeges teszteléssel

Óriási meglepetésnek és nem várt sikernek nevezte Igor Matovič kormányfő a hétvégén Szlovákiában végrehajtott országos tesztelést. Szombaton és vasárnap összesen 3,6 millió állampolgár ment el a mintegy ötezer tesztállomás valamelyikére. A pozitív minták aránya alig egy százalék, összesen 38 359 fertőzöttet találtak.

Pomichal Krisztián (Dunaszerdahely)
2020. 11. 03. 16:51
MATOVIC, Igor
Brüsszel, 2020. október 1. Igor Matovic szlovák kormányfő az Európai Unió kétnapos, rendkívüli csúcstalálkozójára érkezik Brüsszelben 2020. október 1-jén. A tagállamok vezetői többek között a Törökországgal fennálló kapcsolatokról és a Földközi-tenger keleti térségében kialakult helyzetről tanácskoznak. MTI/EPA/Pool/Francisco Seco Fotó: Francisco Seco
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A művelet persze korántsem volt problémamentes. Ennek talán legfőbb oka, hogy sokan szerettek volna túlesni a tesztelésen: szombaton reggel hét órától este tíz óráig 2,65 milliónyian sorakoztak a tesztállomások valamelyike előtt, nem kevesen hosszú órákig. A három-négy órás várakozási idő szombaton délelőtt átlagosnak számított, a nagyobb városok közlekedését pedig kis híján leblokkolták az autós tesztelésre várók tömegei. Egy ilyen volumenű akcióba óhatatlanul becsúszó szervezési nehézségek ráadásul csak tovább súlyosbították a helyzetet. Hol a tesztek, hol azok a negatív teszteredményről szóló igazolások fogytak el idő előtt, amelyekkel szabadon mozoghatnak a héten az ország állampolgárai. Nem véletlen, hogy voltak állomások, ahol élelmes tolvajok ellopták ezeket az igazolásokat. Szombaton a közösségi oldalakon több hirdetés is felbukkant, körülbelül tízezer forintnak megfelelő euróért kínáltak egy-egy, hivatalos pecséttel el nem látott, bárki által kitölthető igazolást. Erre a dokumentumra mindenkinek szüksége van, aki szabadon szeretne mozogni az országban, annak híján ugyanis kijárási korlátozásokra kell számítani.

A kormány igyekezett saját sikereként beállítani a hét végi tesztelést, ami tulajdonképpen igaz is, bár a „Szlovákia beírta magát a történelembe” és a „második világháború óta nem találkoztunk ekkora kihívással” típusú nyilatkozatokat sokan megmosolyogták. Elemzők szerint ugyanakkor a kétségtelenül sikeres akció sokat lendíthet Matovičéknak a februári választás óta folyamatosan erodálódó népszerűségén.

A miniszterelnök hétfői sajtótájékoztatón arra figyelmeztetett, a jó eredmények nem azt jelentik, hogy az ország túl van a nehezén.

– Senki ne gondolja, minden rendben van. Nincsen!

– fogalmazott. Ennek ellenére most úgy tűnik, még egy ekkora tesztelésre nem kerül sor, ugyanis már az előzetes eredmények birtokában sok településvezető jelezte, feleslegesnek, sőt kontraproduktívnak tartja a tömeges tesztelés második körét. Azt állítják, az akció túlságosan megterheli önkormányzataik költségvetését. Később aztán a járványügyi szakemberek is azt javasolták a miniszterelnöknek, azokban a járásokban, ahol 1,5 százalék alatt van a pozitív minták aránya, már ne legyen újabb „forduló”. A kormány félig-meddig hallgatott csak a tanácsra, előzetes információk szerint 0,7 százaléknál húzta meg a vonalat. Jelen állás szerint összesen huszonöt, szinte kivétel nélkül az ország déli részén található járás mentesül a tesztelés alól. A tömbmagyarság központjának számító Dunaszerdahely nincs köztük.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.