Illegális bevándorlók verekedtek Bihácson, késes támadás történt Bécsben

Migránsok verekedtek Bihácson, Bosznia-Hercegovinában szombaton, vasárnap hajnalban pedig késes támadás történt Bécs belvárosában. Több helyen is feszültségeket okoznak a bevándorlók, miközben egyre több szervezet figyelmeztet újabb merényletek veszélyére – közölte az M1 Híradója.

Forrás: M12019. 08. 12. 16:24
null
Nálunk nem ismétlődhet meg az, ami néhány napja, a bosnyák-horvát határon történt Fotó: MTI/AP/Amel Emric
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fejszékkel és lécekkel estek egymásnak a migránsok Bihácson. A szombat délutáni verekedésben egyikük súlyosan megsérült. A migránsok közti leszámolás este is folytatódott, akkor a rendőrség gyors reagálásának köszönhetően csak egy könnyebb sérültet szállítottak kórházba.

Késelések Ausztriában

A Bécs központjában fekvő Duna-szigeten történt a késelés vasárnap hajnalban. Két szír származású férfi veszett össze egymással, a vita hevében egyikük, a fiatalabbik kést rántott és hátba szúrta társát. A férfi könnyebb sérüléseket szenvedett. A tettes elmenekült a helyszínről, de a rendőrség nem sokkal később elfogta őt – mondta a közmédia helyszíni tudósítója.

Az elmúlt napokban több ehhez hasonló eset is történt Ausztriában, az ország nyugati részében, Voralberg tartományban például párkapcsolati vita hevében szúrta meg egy szintén szír származású férfi román származású ex-barátnőjét. A férfi ugyanis nem tudta feldolgozni, hogy az asszony szakított vele.

Innsbruckban pedig egy bozótvágó késsel szúrta meg marokkói származású társát egy szintén marokkói származású férfi. Jelenleg is folyamatban vannak a kihallgatások, a rendőrség elsősorban arra a kérdésre keresi a választ, mi okozhatta a bűncselekményeket – tette hozzá.

Az amerikai védelmi minisztérium figyelmeztet

Az amerikai védelmi minisztérium a napokban adott ki figyelmeztetést, amelyben az áll, az amerikai csapatkivonás után nagy az esély arra, hogy az Iszlám Állam újabb sejteket hozzon létre, és újult erővel térjen vissza. De újabb merényletekre figyelmeztet több szakértő és az ENSZ is. A legfrissebb jelentésükben azt írták: a terrorizmus veszélye nem szűnt meg Európában, a visszatérő iszlamisták pedig még idén támadásokat követhetnek el.

Moszul, az Iszlám Állam egykor legnagyobb városa több mint egy évvel a felszabadulás után még mindig romokban hever. Az újjáépítés csigalassúsággal halad, és sokan még mindig félnek visszatérni. A környéken az iraki hadsereg páncélosai járőröznek. Szükség van a katonákra, az Iszlám Állam ugyanis máig jelen van a térségben.

Az emberek félnek az Iszlám Államtól. Sok rejtekhelyük van még olyan területeken, ahol mi nem vagyunk jelen – mondta a kormányerők egyik parancsnoka.

A közel-keleti harcok során, 2014-ben világszerte muszlimok tízezrei álltak be az Iszlám Állam mögé, hogy Szíriában és Irakban harcoljanak. Bár a terrorszervezet vereséget szenvedett, szakértők szerint nem semmisült meg teljesen. Az elesettek és a letartóztatottak mellett ugyanis több ezer harcos maradt életben, akik szétszóródtak a világban. Sokan közülük teljesen eltűntek a hatóságok elől.

A kalifátus maradványai így továbbra is veszélyt jelenthetnek Európában. Például a nagyszámú muszlim lakossággal rendelkező Bosznia-Hercegovinában, ahonnan több százan mentek el a közel-keleti harctérre. Köztük a velika kladusai Ibro Ćufurović is, akinek édesapja néhány hónapja nyilatkozott az M1 Híradójának. Akkor azt mondta: hiába kérte gyermekét, nem tudta lebeszélni a harcról.

Ćufurović áprilisban tért haza Bosznia-Hercegovinába, azonnal őrizetbe vették és terrorizmus vádjával állították bíróság elé.

Nem mindenki kerül a hatóságok látóterébe

A visszatérők közül azonban nem mindenki kerül a hatóságok látóterébe. Sokan ugyanis kihasználják a térséget sújtó migrációs helyzetet, és a tömegben elvegyülve próbálnak a kontinens belsejébe jutni. Így az országban várakozó több ezer illegális bevándorló között most is bujkálhatnak terroristák.

Kolinda Grabar-Kitarović horvát államfő néhány hete beszélt arról, hogy szerinte Bosznia-Hercegovinát jelenleg a militáns iszlám ellenőrzi. Korábban pedig arról is beszélt: szerinte az ország ma az iszlám terrorizmus egyik bölcsője.

De nem sokkal jobb a helyzet Koszovóban sem. Aleksandar Vulin szerb védelmi miniszter úgy fogalmazott: a lakosság számához viszonyítva jelenleg ezen a területen gyűlt össze a legtöbb felfegyverkezett dzsihadista a világon.

A miniszter úgy fogalmazott: a harctérről visszatért katonák a stabilitásra, a békére és a kereszténységre is hatalmas veszélyt jelentenek.

Nem múlt el a veszély

Nem múlt el a terrorveszély az Iszlám Állam felszámolásával, sőt azzal, hogy a szervezet katonáinak egy része visszatért Európába, még fokozódhat is – erről beszélt az M1-en nyilatkozó biztonságpolitikai szakértő. Gyarmati István hozzátette: a terrorszervezet állami terület nélkül is ugyanolyan hatékonyan tud működni.

Szakértők mellett az ENSZ friss jelentése is arra figyelmeztet, a terrorizmus veszélye nem szűnt meg, sőt a visszatérő iszlamisták miatt bárhol lehetnek újabb merényletek. A héten a belga külügyminiszter úgy fogalmazott: fennáll a kockázata annak, hogy a következő hónapokban újabb terrortámadások lehetnek Európában.

A cikk teljes tartalma IDE kattintva érhető el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.