Indiában elszabadult a koronavírus-járvány

India egy hónappal ezelőtt, a koronavírus-járvány első hullámának némi enyhülése után megnyitotta többek között a bevásárlóközpontokat és a vallási helyeket. Az utóbbi három napban azonban riasztó számban nőtt a fertőzöttek száma, s ez a harmadik helyre emelte az országot a fertőzöttségi világlistán.

Mártonffy Attila
2020. 07. 06. 17:41
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Indiában hétfőre napi 24 ezer fölé emelkedett az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma, az összes igazolt eset pedig meghaladta a 697 ezret. Az amerikai Jonhs Hopkins Egyetem szerint ezzel az ország globálisan megelőzte Oroszországot, világviszonylatban a harmadik legfertőzöttebb állam lett. Az elhunytak száma túllépte a 19 ezret, amivel India a nyolcadik legtöbb halálesetet jegyzi. Oroszországban több mint 680 ezren kapták el kórt, amibe tízezernél is többen haltak bele. A világlistát továbbra is az Egyesült Államok vezeti csaknem hárommillió fertőzöttel s mintegy 130 ezer halottal. A második legnagyobb fertőzési góc Brazília több mint 1,6 millió esettel és 65 ezerhez közelítő halottal.

Indiában az új fertőzési hullám olyan dél-indiai államokból indult el, mint Telangána, Tamil Nadu, Ándhra Predes és Karnátaka, ahol korábban már sikerült lecsendesíteni a járvány terjedését. Délen most ellenkezőjébe csapott át a tendencia, s a fertőzés az országos átlagnál gyorsabban terjed. A világ második legnépesebb államában márciusban vezettek be még idejekorán szigorú korlátozásokat, amikor a fertőzöttek száma mindössze néhány száz volt. Júniusban hirdették meg az első nyitó lépéseket a gazdaság élénkítése érdekében, noha az esetek száma még emelkedőben volt. Szakértők egyidejűleg felhívták a figyelmet az alacsony, 2,4 százalékos halálozási rátára a 4,7 százalékos globális aránnyal szemben. A hatvanszázalékos gyógyulási ráta is biztató jel volt. Az aktív fertőzöttek aránya az összes esetet tekintve jelenleg 36 százalék, s ez viszont jelentős adat, mivel közvetlen hatással van az ország törékeny egészségügyi rendszerére. A kórházak több nagyvárosban is (például Delhi, Mumbai, Bengaluru) több betegtől is megtagadták a kezelést, s ez halálos áldozatokkal is járó tüntetésekhez vezetett.

A fertőzöttek számának növekedése arra is visszavezethető, hogy országszerte felgyorsították a teszteket az elmúlt hetekben – jelenleg napi 250 ezernél tartanak. Mindazonáltal a korlátozások enyhítése – nyilvános helyek tömeges felkeresése, éttermek megnyitása vagy a munkába járás ismételt engedélyezése – is hozzájárult a vírushelyzet romlásához. Mindezek hatására történt, hogy India a hétvégén visszavonta az ország egyik legnépszerűbb turistalátványosságának, az agrai Tádzs Mahalnak a megnyitását.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.