Indulatos szavazáson törölték el Salvini migrációs törvényeit

Az olasz szenátusi szavazás ordítozásig és lökdösődésig fajult.

MTI
2020. 12. 19. 9:49
Lampedusa residents protest against migrants continuing landings on the island
epa08635042 Residents protest against the continuing landings of migrants on the island of Lampedusa, Italy, 30 August 2020. About 450 migrants aboard an old fishing boat disembarked overnight between 29 - 30 August, on the island of Lampedusa, located in southern Italy, Italian agencies reported. EPA/ELIO DESIDERIO Fotó: ELIO DESIDERIO
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az olasz parlament felsőházában pénteken este heves vita kísérte a kormány új migrációs intézkedéseiről szóló szavazást, amellyel eltörölték a Matteo Salvini volt belügyminiszter kezdeményezésére tavaly nyáron életbe léptetett törvényeket. A szenátus 153 igen, két nem szavazattal, valamint négy tartózkodással elfogadta a Salvini-féle migrációs-biztonsági törvények módosítását. A képviselőház december 9-én szavazta meg ugyanezt. Az ellenzék pártjai nem vettek részt a voksolásban, mivel a kormány bizalmi szavazásra bocsátotta a törvénycsomagot, ami ellen a jobbközép koalícióhoz tartozó Liga, az Olasz Testvérek és a Hajrá Olaszország szenátorai hevesen tiltakoztak. A demonstráció a szavazás alatt is folytatódott:

a jobbközép frakciótagok sípokkal zavarták meg a szenátusi ülést, nagyméretű transzparenst mutattak fel, amelyen szégyennek nevezték az eddigi migrációs politika módosítását.

A kormánypárti és az ellenzéki szenátorok között kisebb lökdösődés is történt, a felsőház munkáját többször meg kellett szakítani a tömörülések miatt is. Matteo Mauri belügyminiszter-helyettes, a baloldali Demokrata Párt (PD) politikusa közleményében hangoztatta, hogy a Salvini-féle migrációs rendeletek megszűntek, Olaszország új fejezetet kezd, a nemzetközi jog szerint kezelve a migrációt.

Matteo Salvini szenátusi felszólalásában kijelentette:

az embercsempészek most ünnepelnek, mivel a kormány megnyitotta a kikötőket mindenki előtt, nem téve többé különbséget a háború elől menekülők és a gazdasági bevándorlók vagy veszélyes terroristák között.

Emlékeztetett, hogy belügyminisztersége alatt, az általa bevezetett migrációs intézkedésekkel nemcsak az érkezők száma esett vissza, hanem a tengerbe veszett emberek száma is a felére csökkent. Tavaly egy év alatt több mint 11 ezer, idén ennek a háromszorosa érkezett az olaszországi partokra. A Liga párt vezetője bejelentette, hogy amint véget ér a koronavírus-járvány miatti vészhelyzet, népszavazást tartanak a migrációs szigor visszaállítására.

Matteo Salvini
Fotó: MASSIMO PERCOSSI / EPA/

Az Olasz Testvérek (FdI) elnöke, Giorgia Meloni közösségi oldalán azt írta, hogy a járvány teremtette vészhelyzetben Giuseppe Conte kormánya a lakossági problémák megoldása helyett az illegális bevándorlók partraszállását könnyíti.

A balközép pártok szorgalmazta módosítások értelmében az új migrációs intézkedések az országba érkező bevándorlók befogadását és integrációját célozzák.

  • Bővítették azoknak a számát, akik nemzetközi védelemben vagy úgynevezett humanitárius menedékjogban részesülhetnek.
  • A tengeren érkező migránsok majdnem automatikusan menedékkérőknek számítanak, és bekerülnek a nemzeti egészségügyi és társadalombiztosítási rendszerbe.
  • Olasz nyelvtanfolyamot biztosítanak számukra, szakmai képzést és támogatást az álláskeresésben.
  • A menekültstátuszt élvezők három évre szóló tartózkodási engedélyt és személyi igazolványt kaphatnak, ez azonban nem lesz érvényes beutazásra más európai tagországba. A korábbi 48 hónapról 24 hónapra csökkentették az olasz állampolgársági eljárást az országban élő és dolgozó külföldiek számára.
  • Eltörölték a munkavégzés miatt évente Olaszországba érkező gazdasági bevándorlók létszámának felső határát.
  • Jelentősen csökkentették a Salvini-féle rendelkezésekkel bevezetett szankciókat, melyeket a migránsokkal érkező civilhajókra vetettek ki.
  • A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.