Iráni drónt lőhetett le az USA

Lelőttek egy iráni drónt, amely veszélyesen megközelített egy amerikai hadihajót, derült ki Donald Trump amerikai elnök sajtótájékoztatóján. Az iráni vezetés ugyanakkor jelezte: az amerikaiak valószínűleg tévedésből saját drónjukat lőhették le, mert ők nem vesztettek el repülő eszközt a térségben. Szakértők szerint az incidens tovább növeli a feszültséget Washington és Teherán között, amit alátámaszt az is, hogy az Egyesült Államok csütörtökön újabb szankciókkal sújtotta Iránt.

Zetelaki Réka
2019. 07. 20. 13:12
A U.S. Navy officer uses binoculars to follow the movements near the USS Boxer (LHD-4) in the Arabian Sea off Oman
Keresi egymáson a fogást Washington és Teherán Fotó: Ahmed Jadallah Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Ez Irán legújabb ellenséges és provokatív cselekedete a sokból, amelyeket a nemzetközi vizeken haladó hajók ellen követ el” – jelentette ki Donald Trump csütörtökön. A sajtótájékoztatón elmondta, az incidens a Hormuzi-szorosban történt, ahol az iráni drón 900 méterre megközelítve veszélyeztette a Boxer nevű amerikai hadihajót. A pilóta többször is figyelmeztette a drónt, hogy forduljon vissza, ám az figyelmen kívül hagyta ezt, ezért védelmi intézkedésként semmisítették meg a pilóta nélküli repülőeszközt. A Pentagon szóvivője, Jonathan Hoffman kijelentette, a Boxer nemzetközi vizeken hajózott délelőtt tíz óra körül, amikor a drón veszélyes közelségbe repült hozzá. „Védelmi lépést kellett tenni a hajó és legénysége biztonsága érdekében” – mondta.

Keresi egymáson a fogást Washington és Teherán
Fotó: Reuters

Irán ezzel szemben tegnap jelezte, hogy nem veszítettek el drónt. „Attól tartok, hogy a Boxer tévedésből saját pilóta nélküli repülőeszközét lőtte le” – közölte az iráni külügyminiszter-helyettes, Abbász Aragcsi hivatalos Twitter-oldalán, kiemelve, hogy hamarosan fotókkal bizonyítják igazukat. A jelenleg New Yorkban tartózkodó Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter is úgy nyilatkozott, hogy nem tud lelőtt iráni drónról.

Függetlenül attól, mi az igazság, az incidens tovább növeli az egyébként is feszült helyzetet Washington és Teherán között, írja a CBS News amerikai kereskedelmi csatorna híroldala. A konfliktus azóta fokozódik folyamatosan, hogy Donald Trump 2018-ban felmondta az elődje és öt másik nagyhatalom által Iránnal aláírt atomalkut. Az USA a szerződés egyoldalú felmondása után újból gazdasági szankciókat vezetett be Irán ellen, és jelezte, addig folytatják a nyomásgyakorlást, amíg az iráni kormány fel nem hagy többek között az atomfegyverek kifejlesztésével, az urándúsítás felgyorsításával és ballisztikus rakéták fejlesztésével.

Haszan Róháni iráni elnök idén májusban közölte, hogy országa a továbbiakban nem teljesíti a nukleáris megállapodás egyes ré­szeit, és megkezdi a megengedettnél magasabb fokú urándúsítást. Arra hivatkoztak, hogy az atomalkut aláíró európai partnerek sem tettek eleget a vállalt kötelezettségeiknek. Róháni hangsúlyozta, hogy intézkedései visszafordíthatók, amennyiben visszatérnek a többhatalmi megállapodás betartásához, és többek között Irán újra exportálhat olajat. A távolodás a napokban is folytatódott: az Egyesült Államok pénzügyminisztériuma csütörtökön újabb büntetőintézkedésekkel sújtotta Iránt. Ezúttal Irán nukleáris programjához köthető iráni, kínai és belga illetőségű öt természetes és hét jogi személy került szankciós listára.

Lapzártánkkor az iráni Forradalmi Gárda lefoglalt egy brit olajszállító hajót, legalábbis az iráni állami televízió szerint. A brit védelmi minisztérium sürgős felvilágosítást kért Teherántól, a The Daily Telegraph brit lap azt írta: London egyre magasabb diplomáciai szinteken igyekszik felvenni a kapcsolatot az iráni vezetéssel. Az ügy előzménye, hogy július elején Gibraltárban a brit hatóságok lefoglalták a Grace 1 nevű iráni tartályhajót. Teherán akkor azt követelte Nagy-Britanniától, hogy azonnal engedje szabadon a lefoglalt iráni járművet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.