Karnyújtásnyira a brexitmegállapodás?

Sajtóértesülések szerint már csak a halászat kérdésében nem sikerült megegyezni, de közelednek az álláspontok.

MTI
2020. 12. 24. 9:30
VON DER LEYEN, Ursula; JOHNSON, Boris
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke fogadja Boris Johnson brit miniszterelnököt a bizottság brüsszeli épületében 2020. december 9-én. Fotó: Olivier Hoslet Forrás: MTI/EPA pool/
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egybehangzó brit médiaértesülések szerint csütörtökön megszülethet a megállapodás az Egyesült Királyság és az Európai Unió (EU) jövőbeni kapcsolatrendszerének feltételeiről. A BBC közszolgálati médiatársaság forrásai szerint a londoni miniszterelnöki hivatal most már nagyon bízik abban, hogy egyezséggel zárulnak a hónapok óta folyó tárgyalások.

Az Egyesült Királyság január 31-én kilépett az EU-ból. Távozásának napján december 31-éig tartó – vagyis éppen egy hét múlva lejáró – átmeneti időszak kezdődött azzal a céllal, hogy legyen idő a megállapodásra a majdani kétoldalú viszonyrendszer feltételeiről, mindenekelőtt egy szabadkereskedelmi egyezményről. A korábbi tárgyalási fordulókon azonban nem sikerült megállapodást elérni. A leghevesebb vita London és az EU között az egyenlő versenyfeltételek és a halászat szabályozásának kérdéséről folyt, valamint arról, hogy ha megállapodás születik, betartatására és az esetleges szerződésszegések szankcionálására milyen jogi eszközök használhatók fel.

Egybehangzó londoni értesülések szerint jelenleg már csak a halászat szabályozásának kérdése nyitott.

Boris Johnson brit miniszterelnök a fő ütközési pontokra utalva a minap kijelentette: London nem tudná elfogadni, hogy az Egyesült Királyság legyen a világ egyetlen olyan szuverén országa, amelynek nincs befolyása arra, hogy ki férhet hozzá területi vizeihez, és olyan halászati kvótákkal legyen kénytelen szembesülni, amelyek rendkívül hátrányos helyzetbe hoznák saját halászati ágazatát. A BBC kormányzati forrásai szerint azonban a két fél a halászat ügyében is közel jár a megegyezéshez, és csütörtök délelőtt bejelentés várható az átfogó megállapodás létrejöttéről.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke fogadja Boris Johnson brit miniszterelnököt a bizottság brüsszeli épületében 2020. december 9-én
Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Értesülések szerint az egyezményről, amely hozzávetőleg kétezer oldalas lesz, Johnson már telefonon tájékoztatta kabinetjének tagjait.

A jövőbeni kapcsolatrendszer feltételeit rögzítő megállapodás elmaradása esetén az Egyesült Királyság és az EU kereskedelme a jelenlegi átmeneti időszak jövő heti lejárta után a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) általános szabályrendszere alapján folytatódna, ez viszont vámok megjelenésével járna a jelenleg akadálytalan kereskedelmi forgalomban.

Boris Johnson korábban október 15-ét jelölte ki a megállapodás határidejéül, azzal az érvvel, hogy annál későbbi időpontban nem lát esélyt a kétoldalú szabadkereskedelmi egyezmény létrejöttére. E több mint két hónapja lejárt határidő óta azonban több tárgyalási fordulót tartott a brit és az uniós küldöttség Londonban és Brüsszelben. Emellett a brit kormányfő és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is többször egyeztetett telefonon és személyesen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.