Két afgán migráns meggyilkolt egy 13 éves lányt Bécsben

A 16 és a 18 éves afgán migráns előbb bedrogozott, majd meggyilkolt egy 13 éves osztrák lányt Bécsben, akinek a holttestét megpróbálták elrejteni, de ez nem sikerült. Az elfogott migránsokat tolmácsok segítségével fogják kihallgatni, mivel nem beszélnek németül.

Forrás: ORIGO.HU2021. 06. 29. 20:04
null
Gyertyák égnek azon a helyen, ahol az afgánok által meggyilkolt 13 éves lány holttestét megtalálták.
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nem állítjuk le az Afganisztánba történő kitoloncolásokat, és nem enyhítünk a menekültügyi törvényen

– jelentette ki Sebastian Kurz osztrák kancellár kedden, miután előző nap elfogták azt a két afgán férfit, akiket egy 13 éves kislány megerőszakolásával és meggyilkolásával gyanúsítanak. A kislány holttestét szombat reggel találták meg járókelők Bécs Donaustadt nevű negyedének egyik parkjában, egy fának nekitámasztva. A rendőrség szerint nem a helyszínen gyilkolták meg a lányt.

Az MTI beszámolója szerint Sebastian Kurz megdöbbenését fejezte ki az eset kapcsán, és mély együttérzéséről biztosította a lány családját. Kijelentette, ilyen barbár bűncselekmény felett nem lehet napirendre térni, és a bűnelkövetőket nem támogatni kell a hamis tolerancia jegyében, hanem minél előbb ki kell toloncolni az országból. Hozzátette: a törvény lehető legkeményebb szigorával fognak eljárni az elkövetőkkel szemben.

A hatóságok tanúvallomások és mobiltelefon-adatok alapján két afgán migránst gyanúsítanak a gyilkossággal, az egyik 16, a másik 18 éves.

A Heute című lap cikke alapján a 18 éves migráns már ismert volt a hatóságok előtt, mivel korábban kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményeket követett el, és rövid ideig fogházban is volt. A fiú csak ideiglenes tartózkodási engedéllyel rendelkezett Ausztriában, bár korábban kapott menekültstátust, de azt visszavonták a kábítószerrel összefüggő bűncselekmények miatt.

Ezt követően ki kellett volna őt toloncolni, de ez mégsem történt meg, mivel a migráns kifogást emelt ellene, így juthatott ideiglenes tartózkodási engedélyhez.

A 16 éves migráns büntetlen előéletű. Tavaly érkezett Ausztriába, de csak idén kért menekültstátust, amelynek az elbírálása jelenleg is folyamatban van.

Nem beszélnek németül, így tolmácsok segítségével kell őket kihallgatni.

A migránsok áldozatát, a 13 éves lányt felboncolták, a bonctani jegyzőkönyvet még nem állították össze, de annyi kiszivárgott, hogy kábítószert találtak a gyermek szervezetében.

A rendőrség gyanúja alapján az történhetett, hogy az egyik migráns lakásán bedrogozták a fiatal lányt, majd ezt követően megölték őt, a holttestét pedig egy közeli parkban próbálták elrejteni.

A hatóságok szerint a lány nagy valószínűséggel ismerte az afgán migránsokat. A rendőrség nem zárja ki további tettestársak közreműködését, de a folyamatban lévő nyomozás miatt egyéb információval nem szolgáltak. Egyelőre sem az áldozat, sem a gyanúsítottak nevét nem hozták nyilvánosságra.

A német RTL televízió híroldala szerint a kislány pénteken nem tért haza, de a szülők nem jelentették az esetet a rendőrségnek, mivel állításuk szerint ez gyakran előfordult. A szülőket és a meggyilkolt lány osztálytársait a történtek után pszichológusok kezelik.

A gyilkosságot kommentálta Karl Nehammer (ÖVP) osztrák belügyminiszter is. Nehammer kifejezte részvétét az áldozat családjának, hozzáfűzve, hogy neki is van két gyermeke. A belügyminiszter kiemelte, hogy Ausztria egy sokszínű ország, amelynek polgárai elkötelezettek a jogállamiság és a tolerancia mellett. Végezetül azt mondta, hogy az, aki Ausztriában akar maradni, be kell, hogy tartsa a törvényeket, ellenkező esetben kiutasítás vár rá.

Az ORF közszolgálati televízió újságírójának felvetését – miszerint a súlyosan traumatizált menekültek integrációjával nem törődik eleget az állam – a belügyminiszter határozottan visszautasította.

– A befogadó ország törvényeinek megsértésére, erőszakos cselekmények elkövetésére nincs mentség

– fogalmazott a tárcavezető.

Németh Balázs televíziós újságíró a közösségi oldalán arra hívta fel a figyelmet a bécsi gyilkossággal kapcsolatban, hogy a Heute megkérdezte az olvasóit, hogy mennyire érzik magukat biztonságban Bécsben. A kedd hajnali állás szerint 64 százalék válaszolta azt, hogy „inkább nem”, és mindössze 13 százalék tartja biztonságosnak az osztrák fővárost – olvasható az Origó cikkében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.