Nagy-Britanniában elkezdték: kilencvenéves nő kapta az első koronaoltást

Év végéig négymillió ember kapna a vakcinából a briteknél.

2020. 12. 08. 17:01
null
A z elsők: a 90 éves Margaret Keenan megkapja a Pfizer-BioNTech oltóanyagkifejlesztõ vállalatok koronavírus elleni vakcináját az angliai Coventry egyik kórházában 2020. december 8-án. Fotó: Jacob King Forrás: MTI/PA pool/AP/
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Először egy 90 éves nő kapta meg a koronavírus elleni oltóanyagot kedd reggel. Az észak-írországi Margaret Keenan, aki jövő héten tölti be a 91. évét, azt mondta: kiváltságosnak érzi magát, és az oltás a „legjobb előszületésnapi ajándék”. – Ez azt jelenti, hogy végre újból a családommal és a barátaimmal lehetek az új évben, miután az idei év nagy részében egyedül voltam – fejtette ki az idős hölgy. A tömeges oltási kampány első köreiben a legveszélyeztetettebbek, vagyis a nyolcvan éven felüliek, az egészségügyi dolgozók és a gondozók részesülhetnek. A brit gyógyszerfelügyeleti hatóság (MHRA) a múlt héten jelentette be, hogy engedélyezte a Pfizer és a BioNTech vállalatok által közösen kifejlesztett oltóanyag forgalmazását. Az Egyesült Királyság a világon az elsők között adott hatósági jóváhagyást egy koronavírus-vakcina alkalmazására.

A 90 éves Margaret Keenan megkapja a Pfizer-BioNTech oltóanyagkifejlesztõ vállalatok koronavírus elleni vakcináját az angliai Coventry egyik kórházában 2020. december 8-án.
Fotó: Jacob King / MTI/PA pool/AP/

A ma megkezdődött oltási kampányhoz az első menetben nyolcszázezer adag vakcina áll rendelkezésre, de az oltóanyagból London eddig negyvenmillió dózist rendelt.

Ez a mennyiség húszmillió ember beoltására lenne elegendő, hiszen személyenként két vakcina szükséges a teljes immunitás eléréséhez. Az első oltás után huszonegy nappal kell beadni a másodikat, a teljes védettséghez azonban még további hét napot kell várni, így összesen huszonnyolc napos a folyamat. Az első oltási fordulóra hetven kórházban alakítottak ki helyet, de később a körzeti orvosi rendelőkben, majd a patikákban is be lehet adni a vakcinát. Az országban a hónap végéig közel négymillió embernek tervezik beadni az oltást, ugyanis még ennyi adag vakcina érkezését várják decemberben. Az oltás beadatása nem kötelező, a britek nagy része viszont bízik a vakcinában – derül ki a Savanta ComRes brit vállalat november 20-a és 22-e között végzett felméréséből. A 2090 megkérdezett brit felnőtt 67 százaléka közölte, hogy valószínűleg beadatná a vakcinát magának.

Matt Hancock egészségügyi miniszter az oltási kampány kezdetén kiadott nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy most már látszik a fény az alagút végén. – Erre a napra mint a győzelem napjára, mint e rettenetes betegség elleni küzdelem kulcsfontosságú pillanatára fogunk visszaemlékezni – fogalmazott.

A brit gyógyszerfelügyeleti hatóság az AstraZeneca brit–svéd gyógyszeripari csoport és az Oxfordi Egyetem közös fejlesztésű koronavírus-oltóanyagának engedélyezési eljárását is megkezdte.

Boris Johnson brit miniszterelnök (k) figyeli Lyn Wheeler pácienst (b) a londoni Guy's and St Thomas' kórházban, amint megkapja a Pfizer-BioNTech oltóanyagkifejlesztõ vállalatok koronavírus elleni vakcináját 2020. december 8-án.
Fotó: Frank Augstein / MTI/AP/

Ebből a vakcinából a brit kormány százmillió adagot rendelt. Jonathan Van-Tam angol tisztifőorvos-helyettes a BBC televíziónak adott nyilatkozatában elmondta: reméli, hogy a brit gyógyszerfelügyelet még karácsony előtt engedélyezi ennek az oltóanyagnak a forgalmazását is.

A Pfizer/BioNTech-vakcina 95 százalékos védettséget nyújt a koronavírus ellen. Az MHRA szerint tíz emberből több mint egy beoltott személynél jelenhetnek meg a készítmény mellékhatásai, a fejfájás, az izom- és ízületi fájdalom, a hidegrázás és a láz. Arról még mindig nincsenek pontos információk, hogy meddig tart majd az oltás által nyújtott védettség, és hogy a beoltottak továbbadhatják-e a vírust másoknak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.