Kiszivárgott felvételek: George Floyd zavartan viselkedett igazoltatásakor

Valószínűleg így fogok meghalni! – zihálta a zavarodott férfi, mielőtt a nyakára térdeltek.

Magyar Nemzet
2020. 08. 04. 10:59
Artists Aziz Asmr and Anis Hamdoun pose next to a graffiti of George Floyd in Idlib
Az amerikai George Floyd portréja a háború dúlta szíriai Idlibben Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Daily Mail brit bulvárlap birtokába jutott az a közel 8 és félperces testkamera-felvétel, amelyen a május végén egy rendőri túlkapás során életét vesztő George Floyd igazoltatása az elejétől a végéig nyomon követhető. A rendőri akcióban négy rendőr vett részt: mindannyiukon volt kamera, most Thomas Lane és Alex Kueng felvételeit hozták nyilvánosságra. Az afroamerikai férfi nyakára nem ők térdeltek rá, hanem Derek Chauvin nevű kollégájuk. A videókon most az látszik, hogy Lane bekopog a saját autójában zaklatott állapotban ülő férfihez, majd pedig pisztolyt szegez rá. Mint ismeretes,

a rendőrök azután érkeztek a helyszínre, hogy egy közeli kisbolt tulajdonosa riasztotta a hatóságokat, szerinte ugyanis Floyd hamis pénzzel fizetett.

A felvételeken jól látszik, hogy George Floyd az első perctől fogva zavartan viselkedik:

a rendőröknek nem sikerül rávenni az együttműködésre, miközben az afroamerikai férfi könyörögni kezd, hogy ne lőjék le.

A zavartan ziháló férfit csak nagy nehézségek árán sikerült a négy kiérkezett rendőrnek megbilincselni. Az egyik rendőr megkérdezte a Floyddal lévő társaság tagjait, hogy a férfi részeg-e, mire azok azt válaszolták, hogy a férfit már egyszer meglőtték, illetve mentális problémái is vannak, ezért fél a hatóságoktól. A Daily Mail felhívja a figyelmet: a felvételen az is hallható, ahogy George Floyd előrevetíti saját halálát:

– Valószínűleg így fogok meghalni!

– zihálta a férfi.

Ezután Floydot elviszik egy rendőrautóhoz, megpróbálják benyomni a hátsó ülésre.

Ekkor dulakodásszerű birkózás kezdődik, Floyd azt mondja, hogy klausztrofóbiás, majd a rendőrautóból valahogy kimászik a másik oldalon – már ekkor is azt mondja, hogy nem kap levegőt – és ekkor térdelnek rá a nyakára.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.