Könnygázzal oszlatták a migránsokat a török–görög határon

Kritikus és kaotikus a helyzet a török–görög határnál, ahol reggel óta több száz bevándorló gyűlt össze. Azok után indultak el az Európai Unió felé, hogy csütörtökön késő este a török kormánypárt bejelentette: a szíriai háború fejleményei miatt már „nem tudják feltartóztatni a menekülőket”.

Forrás: hirado.hu2020. 02. 28. 22:41
Migrants gather near the Turkey's Pazarkule border crossing with Greece's Kastanies, in Pazarkule
Migrants gather near the Turkey's Pazarkule border crossing with Greece's Kastanies, in Pazarkule, Turkey February 28, 2020. REUTERS/Huseyin Aldemir - RC2T9F9SRT9U Fotó: REUTERS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A görög határnál többen megpróbáltak a tiltás ellenére belépni az Európai Unió területére.

Könnygázt is bevetettek a tömeg ellen

A határőrök délután könnygázt is bevetettek a tömeg ellen.

A görög kormányfő, Kiriákosz Micotákisz közölte: lezárják a határátkelőt, további utasításig senki nem léphet az ország területére. Az illegális határátlépőkkel szemben pedig a legnagyobb szigorral lépnek fel.

Az Égei-tengerre az ígéretek szerint ötven hadihajót küld a parti őrség – olvasható a hirado.hu oldalon.

A magyar kormányfő megbeszélést folytatott a török elnökkel

Orbán Viktor telefonon tárgyalt napközben Recep Tayyip Erdoğan török elnökkel, ezek után a magyar miniszterelnök összehívta a biztonsági kabinetjét. Erdoğannal a szíriai háborúról és a bevándorlási helyzetről tárgyalt Orbán Viktor.

A török államfő megerősítette telefonon is, hogy óriási a nyomás Törökországon, ezért a továbbiakban már nem tudják visszatartani az ott tartózkodó menedékkérők egy részét.

Orbán Viktor délután összehívta biztonsági kabinetjét, amelynek tagja a külügyminiszter valamint a belügyminiszter is. Döntés született arról, hogy megerősítik a magyar határok védelmét, és fokozottan figyelik a balkáni bevándorlási útvonal történéseit.

Reggel indultak el az illegális bevándorlók

A menedékkérők és az illegális bevándorlók reggel indultak el Európa felé Törökországban. Taxikkal, buszokkal, mások pedig gyalog vonulnak a török-görög, illetve a török-bolgár határ irányába. Nem csak a szírek, hanem az elmúlt években Törökországban ragadt afgán, pakisztáni, iraki és afrikai bevándorlók egy része is úgy értékelte a török vezetés bejelentését, hogy megnyílt a határ, jöhetnek az Európai Unióba.

Napközben folyamatosan indultak útnak csoportok.

Néhány bevándorló már meg is érkezett Leszbosz szigetére. Lélekvesztőkön keltek át a tengeren, elmondásuk szerint afganisztániak. Mindannyiukat a regisztrációs központba szállították a segélyszervezetek.

A török kormányzó párt szóvivője pénteken élő adásban jelentette ki, hogy „Törökország már nincs abban a helyzetben, hogy fel tudja tartóztatni a menekülőket”.

A szóvivő emlékeztetett:

Törökország korábban már közölte, hogy kapacitásai megteltek, nem bír el egy újabb menekülthullámot. Úgy fogalmazott, hogy konkrét támogatást akarnak látni az Európai Uniótól. A hírek hallatára rég nem látott több ezer fős áradat indult meg Bulgária és Görögország felé.

Egy afgán férfi, aki taxiba szállt Isztambulban, azt mondta: „hallottam a hírt, és ezért indultam el. Európába akarok menni”.

Nem ő az egyedüli. A taxiállomások környékén napközben több helyen is tömeg alakult ki. Helyszíni tudósítások szerint a török hatóságok buszokkal is szállítják a menekülteket az EU-val közös határra.

Görögország nem nézi ölbe tett kézzel a fejleményeket: bejelentették, hogy az ország megerősíti a Törökországgal közös szárazföldi és tengeri határai védelmét. Athén egyúttal kapcsolatba lépett az Európai Unióval és a NATO-val is. Bulgária is hasonló lépéseket tett.

A teljes cikk a hirado.hu oldalon olvasható el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.