Lángba borult bevándorlónegyedek

Miközben Hágában folytatódott a zavargáshullám, Utrechtben szintén randalírozni kezdtek a város multikulturális negyedében élő fiatalok. A gyújtogatások és a törés-zúzás okáról egyelőre csak találgatások vannak. A Magyar Nemzet által megkérdezett helyi lakosok a koronavírus jelentette gazdasági kiszolgáltatottsággal, illetve a hatóságok túlterheltségével magyarázzák a helyzetet.

Judi Tamara
2020. 08. 17. 6:50
Dutch police drives rioters apart in Schilderswijk area of The Hague
epa08602344 A view of burning waste bags near a police vehicle in the Schilderswijk neighborhood in The Hague, the Netherlands, late 13 August 2020. Media reports state that for the second day in a row, the Schilderswijk area of The Hague was the scene of riots, prompting the police to deploy the Mobile Unit to restore order. Young people reportedly threw rocks, eggs and heavy fireworks at officers, from the rooftops, and set fire to rubbish. The youngsters may be looking for distraction and the heat and boredom may play a role, media added. EPA/NIELS WENSTEDT Fotó: NIELS WENSTEDT
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hétvégén immár harmadik napja folytatódtak a zavargások Hága multikulturális kerületében, Schilderswijkben. A nagyvárostól mintegy hetven kilométerre fekvő Utrechtben is gyújtogatások voltak: a híradások szerint itt is egy bevándorlónegyed kapott lángra. Hágában összesen harmincan kerültek rács mögé a közrend megzavarása miatt, de Utrechtben is több mint húsz embert állítottak elő a rendőrök. A Schilderswijkben garázdálkodók többségét három hónapos éjszakai kijárási tilalommal büntették, eszerint este és reggel hat óra között nem tartózkodhatnak majd közterületen. A hatóságok azt is megszellőztették a sajtóban, hogy nem csak hágai bandatagokkal volt dolguk: Hollandia más városaiból, sőt a belgiumi Antwerpenből is érkeztek a három éjszakán át húzódó zavargásokra.

A központi fekvésű Schilderswijkben péntek este egy kiosz­kot is felgyújtottak a fiatal, sokadik generációs bevándorlók. A holland közszolgálati televízió helyszíni tudósítása szerint a városvezetés a rendőrség mellett szociális és ifjúsági munkásokat is bevetett a zömében 17–23 éves férfiak feltartóztatására, és arra is volt példa, hogy a szüleik segítségét kérték a tüntetők jobb belátásra bírásához. Egyelőre csak találgatások vannak arról, hogy miért tört ki a zavargáshullám. Lapunk is írt róla korábban: 2015-ben volt már példa lázongásra a kerületben, akkor egy arubai férfi őrizetbevétele, majd a fogdában történt halála miatt voltak több százan Schilderswijk utcáin.

– Hőhullám söpör végig ­Hollandián is. A kerületben egymás hegyén-hátán élnek a nagycsaládosok, és a szokásosnál is frusztráltabbak. Ráadásul a koronavírus-válság miatt sok fiatal részmunkaidős állása megszűnt, nekik most nincsen igazából semmi dolguk. Az utcákon lógnak csoportokban – mondta a Magyar Nemzetnek a Hágától nem messze található Delftben élő Mark Enthoven. A holland férfi a zavargások egy másik lehetséges magyarázataként említi, hogy a rendőrök Schilderswijkben is kemény bírságokat szabtak ki a járvány miatti szabályokat megszegőkre, ami szintén csak növelte a bevándorló hátterűek frusztráltságát. – Amúgy sincs sok pénzük, majd megszűnik a munkájuk, s végül meg is büntetik őket, mert nem viseltek maszkot a villamoson – magyarázza frusztrációjuk egyik lehetséges okát. Nem titok az sem, hogy a helyi rendőrségnek rossz a kapcsolata a kerület fiataljaival. – Olvasni lehetett róla, hogy schilderswijki járőrök a rendőrkutyákat „marokkóölőnek” becézik, és valóban gyakoriak a túlkapások a részükről. Igazából egyik részről sincs bizalom a másik felé – hangoztatja.

Az Utrechtben élő egyetemi tanár, Marácz László lapunk megkeresésére szintén arra hívta fel a figyelmet, hogy a holland rendőrség nehezen tudja kezelni a kialakult helyzetet, az elmúlt hetek sorozatos ­randalírozásait. – A rendőrség túlórázik, a koronavírus-intézkedésekkel szembeni tüntetések csökkentik a hatóságok fellépésének erejét. A migránsbandák közben ezt a helyzetet használják ki – fogalmazott. Az utrechti tüntetésről szólva elmondta: akárcsak Hágában, itt is több száz fiatal kezdett el törni-zúzni. – A helyi zavargás a Kanaleneiland negyedben tört ki. Ott, ahol 2019-ben egy török származású dzsihadista merényletet hajtott végre a villamoson – emlékeztetett Marácz László. A szóban forgó támadásban három ember vesztette életét.

Az utrechti Kanaleneiland lakosainak majdnem nyolcvan százaléka bevándorló gyökerű, ugyanez az arány a hágai Schilderswijk esetében kilencven százalék körül van. A holland kormány berkeiből korábban mindkét kerületet „problémás” városrésznek bélyegezték.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.