Legális migrációs útvonalakat nyitna meg az európai baloldal

A legális migrációs útvonalak megteremtését, az alacsonyabb jövedelmű bevándorlók jogainak kibővítését célozza az Európai Parlament illetékes szakbizottságának friss javaslata. A balliberális képviselők szerint épp a koronavírus-járvány mutatott rá, hogy egyes szektorok munkaerőhiánnyal küzdenek, emiatt lenne szükség a legális migrációs útvonalakra. A Fidesz részéről botrányosnak nevezték a javaslatot.

2021. 04. 14. 11:59
null
Leszbosz szigete, 2020. szeptember 9. Kísérõ nélküli gyerekek várják, hogy Athénba szállítsák õket, miután leégett korábbi tartózkodási helyük, a görögországi Leszbosz szigetén fekvõ Moria migránstábor 2020. szeptember 9-én. Az Európai Unió ezen a napon bejelentette, hogy négyszáz, kíséret nélkül érkezett gyermek szárazföldre szállítását finanszírozza a táborból. A 2800 személyesre tervezett Moria migránstáborban jelenleg mintegy 12 600 ember van. MTI/EPA/ANA-MPA/Oresztisz Panajotu Fotó: Oresztisz Panajotu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Parlament (EP) állampolgári jogi bizottsága (LIBE) kedden nagy többséggel megszavazott egy jelentést, amelyben azt szorgalmazzák, hogy az EU migrációs reformja során

fektessenek nagyobb hangsúlyt a legális migrációs útvonalak megteremtésére, ugyanis ez 2015 óta nem kapott kellő figyelmet az EU-ban.

„A tagállami és uniós szintű migrációs politikának a munkaerőpiaci és képzettségi hiányosságokra is megfelelő választ kell adnia” – érvelnek az EP-képviselők a dokumentumban, azt hangoztatva, hogy a jelenlegi EU-s szabályozás leginkább a magasan képzett, illetve magas jövedelmű munkavállalókat érinti, és csupán egyetlen uniós irányelv foglalkozik az alacsony jövedelmű migránsokkal. Mint azt a balliberális többségű szakbizottság képviselői jelezték,

az Európai Uniónak minden, az EU-ban lakhatást és állást kereső unión kívüli polgár számára széles körű szabályozást kellene kidolgoznia.

„A tagállamoknak az őket és családtagjaikat megillető jogokat is össze kellene hangolniuk” – írják. A szakbizottság illetékes jelentéstevője, a szociáldemokrata Sylvie Guillaume a koronavírus-válságra hivatkozott: meglátása szerint a járvány rámutatott arra, hogy az európai szociális szektor munkaerőhiánnyal küzd. „Rendezett, biztonságos és legális migrációs útvonalakra van szükség” – írta Guillaume.

A LIBE annak margóján fogalmazta meg a jelentést, hogy az Európai Bizottság által tavaly szeptemberben kezdeményezett migrációs javaslatcsomagról továbbra sincs EU-s szintű megállapodás. A mediterrán tagországok – Ciprus, Málta, Olaszország, Görögország és Spanyolország – márciusban Athénban tartottak magas szintű találkozót, amelyet követően Nótisz Mitarákisz görög bevándorlásügyi miniszter sokadszorra kijelentette, hogy

a szolidaritásnak kötelezőnek kellene lennie.

A közép-európai államok viszont hallani sem akarnak a migránsok kötelező elosztásáról. Orbán Viktor miniszterelnök tavaly szeptemberben a bizottsági tervezetről azt mondta: Brüsszelben továbbra is menedzselni akarják a bevándorlást, nem pedig – ahogy a magyar megközelítés is szól – megállítani.

Hidvéghi Balázs: Ezt Magyarország nem fogja elfogadni

A magyar kormánypártok részéről többen is reagáltak a LIBE-jelentésre. Hidvéghi Balázs fideszes európai parlamenti képviselő szerdán a Facebook-oldalán azt írta: „Botrányosnak tartjuk, hogy Brüsszel most is inkább a migránsokat segítené a saját polgárai helyett! A demográfiai kihívásokat pedig nem bevándorlással, hanem családpolitikával kell megoldani. A magyar emberek erre hatalmazták fel a kormányt. Ezért Magyarország ezt az utat fogja járni”. A politikus szerint a LIBE-ben egy olyan jelentést erőltettek át, ami legális migrációs útvonalak létrehozását szorgalmazza,

de az nem zavarja őket, hogy a válság miatt Európa-szerte ezrek vesztették el az állásukat.

„A baloldal szerint most van itt az ideje, hogy tömegesen hozzunk be »alacsonyan képzett munkaerőt«” – hangoztatta.

A brüsszeli baloldal megfejtette, hogy mi Európa legnagyobb gondja a koronavírus-járvány kellős közepén: nincs elég...

Posted by Hidvéghi Balázs on Wednesday, 14 April 2021

Varga Judit igazságügyi miniszter kedden este szintén ellenérzésének adott hangot az újabb EP-jelentés miatt. – Amikor már azt reméltük, hogy a baloldal végre meghallotta az emberek hangját, a LIBE legújabb jelentése egy egységes uniós bevándorlási kódexért kiált, és zöld utat adna a migrációs hullámoknak Európába, annak érdekében, hogy képesítéssel nem rendelkező, olcsó munkaerővel árasszák el az európai munkaerőpiacot – fogalmazott a tárcavezető Facebook-bejegyzésében.

A LIBE jelentéséről az uniós parlament a májusi plenáris ülés alkalmával szavazhat.

Az Európai Bizottság egyébként 2019-ben tette közzé a munkaerőpiaci integrációról szóló átfogó jelentését, amelyben – még 2017-es adatok alapján – közel húszmillióra tették az EU területén élő unión kívüli állampolgárok számát. A jelentésben kiemelték, az érkezők többsége, mintegy negyvennégy százaléka családegyesítési célból telepedett le az unióban, ezt harminchárom százalékkal a munka miatti beutazás követte.

Az Európai Bizottság tavaly novemberben a migránsok és bevándorló hátterű európaiak integrációjáról szóló cselekvési tervet hirdetett meg, ennek egyik pillére pedig épp a bevándorlók foglalkoztatási lehetőségeinek javítása volt. A dokumentum nagy port vert fel az EU közép-európai államaiban, azt a legtöbben a migrációt ösztönző állásfoglalásként értékelték.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.