Lemondott az albán ellenzék

Lemondott képviselői mandátumáról a legnagyobb albán ellenzéki párt 33 képviselője tegnap, miután a hét végén komoly országos tüntetéseket szerveztek. A jobbközép politikusok a szocialista kormány lemondását és előre hozott választásokat követelnek.

Zetelaki Réka
2019. 02. 20. 17:00
Albania's opposition Democratic Party leader Lulzim Basha speaks to his supporters during a protest against the government in front of Prime Minister Edi Rama's office, in Tirana
A demokraták vezetője, Lulzim Basha az egész országot bejárta, hogy mozgósítsa az elégedetleneket Fotó: Florion Goga Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nincs oka a parlamentben maradni, hiszen az a bűnözés és a maffia uralma alá került, fogalmazott kedden az albán ellenzéki Demokrata Párt (PD) vezetője, Lulzim Basha. A csoportos lemondás szokatlan jelenség Albá­niában, ahol a parlamenti rendszer szerint, ha üresedés történik, akkor a pártlistán következő politikus kerül a képviselői székbe, tudósított a Balkan Insight híroldal cikke.

Basha az elmúlt hetekben bejárta a balkáni országot, hogy mozgósítsa az elégedetlen állampolgárokat. Az ellenzékiek célja, hogy megszabaduljanak a „kábítószer-kereskedő” kormánytól, amelyet Edi Rama szocialista kormányfő irányít. A vezetést ­autokrata módszerekkel vádolják, és az utóbbi időszakban felmerült az útfelújításhoz kapcsolódó korrupció és szavazatvásárlás vádja is. A PD ezért február 16-ra országos tüntetést szervezett, amelyet „az elmúlt 30 év legnagyobb megmozdulásának” neveztek.

A demokraták vezetője, Lulzim Basha az egész országot bejárta, hogy mozgósítsa az elégedetleneket
Fotó: Reuters

Szombaton több tízezer ember vonult utcára Tiranában. Bár a demonstrá­ciót békésnek hirdették, harminc percen belül erőszakossá fajult, a tüntetők a kormányzat épülete felé Molotov-koktélokat dobáltak, amire a rendőrség könnygázzal és vízágyúkkal reagált. Közel húsz embert szállítottak kórházba és 16 résztvevőt tartóztattak le a rendőrök.

Albániában hosszú ideje feszült a hangulat. „Általános az elégedetlenség a rossz életkörülmények, a korrupció, a szervezett bűnözés és a lehetőségek hiánya miatt”, írta a Balcani e Cau­caso (OBC) olasz elemzőcég oldala. A lap szerint a lakosság nem érzi magát képviseltetve az ellenzék által sem.

Az ország júniusban kezdi meg a csatlakozási tárgyalásokat az Európai Unióval, amelynek feltétele a jogállamisági reformok eredményes bevezetése. A balkáni országban az utóbbi években kívülről próbált rendet tenni az Egyesült Államok, többek között a 2016-ban megkezdett „Igazságszolgáltatás mindenkinek” kampánnyal. Az Amerikai Nemzetközi Fejlesztési Ügynökség támogatta az Edi Rama szocialista kormánya által bevezetett igazságügyi reformokat, a kormányt egyébként a Soros György üzletember Nyílt Társadalom Alapítvány nevű szervezete is támogatta. Albán elemzők szerint a komoly átalakításokkal és elbocsátásokkal járó reformok nem feltétlenül szültek tiszta rendszert, de erről majd az uniós illetékesek feladata lesz dönteni júniusban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.