Macron lemondásra szólította fel Lukasenkát

Vilniusban találkozott Szvjatlana Cihanouszkaja belarusz ellenzéki vezető és Emmanuel Macron francia államfő. A Litvániában hivatalos látogatáson tartózkodó Macron Franciaország támogatásáról biztosította a korábbi belarusz elnökjelöltet, és az ország belpolitikai krízisének a mielőbbi megoldását sürgette. Belaruszban két hónapja tartanak a kormányellenes tüntetések, a legutóbbi, vasárnapi demonstrációkra ismét több mint százezer ember vonult az utcákra. Közben az ellenzéki koordinációs tanács elnöke, Nobel-díjas belarusz írónő Szvjatlana Alekszijevics hétfőn elhagyta az országot.

Bendarzsevszkij Anton
2020. 09. 29. 18:22
null
Minszk, 2020. szeptember 27. Az elnökválasztás eredménye ellen tüntetõ emberek Minszkben 2020. szeptember 27-én. Az augusztus 9-i elnökválasztás tüntetéshullámot váltott ki Fehéroroszországban, mert a tiltakozók szerint Aljakszander Lukasenka fehérorosz elnök csalással gyõzött. MTI/AP/TUT.by Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Azt ígérte nekünk, hogy mindent megtesz az országunkban zajló belpolitikai válság megoldásáról szóló tárgyalásokban – mondta Szvjatlana Cihanouszkaja belarusz ellenzéki vezető az Emmanuel Macron francia államfővel való találkozója után. „Emmanuel Macron nagyon jól tájékozott a belarusz helyzet ügyében, követi az eseményeket, és támogatja a belaruszokat a szabadságért vívott küzdelmükben” – írta ki Cihanoszkaja röviddel a megbeszélés után a saját telegramcsatornájára.

Macron hétfőn este érkezett Litvániába, és a Gitanas Nausėda litván elnökkel másnap lefolytatott tárgyalások során többek között az orosz kapcsolatokat, a globális járványügyi helyzetet és a belarusz eseményeket is érintették. A francia elnök javasolta, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) közvetítsen a felek között a belarusz belpolitikai válság megoldásához.

Vasárnap a Le Journal du Dimanche francia lapnak adott interjújában Macron kijelentette, hogy Aljakszandr Lukasenka belarusz vezetőnek önként kellene lemondania az elnökségről. Lukasenka még ugyanaznap reagált a nyilatkozatra:

„A francia elnök a saját logikáját követve már két évvel ezelőtt le kellett volna, hogy mondjon, amikor Párizs utcáit kezdték ellepni a »sárgamellényesek«. Múlnak az évek, a »mellényesek« még mindig az utcán vannak, Macron úr meglepetésre még mindig hivatalban, Franciaország pedig olyan ország lett, ahol a tömegtüntetések megszokott jelenséggé váltak” – idézte a belarusz vezető szavait a BELTA hírügynökség.

Az augusztus 9. óta tartó tömegtüntetések az elmúlt hét végén sem csillapodtak Belaruszban, és az eső és az erős szél ellenére vasárnap ismét legalább százezer ember jelent meg a főváros utcáin és az ország nagyvárosaiban. Lukasenka múlt heti, titokban megtartott elnöki beiktatása után a tüntetők hétvégi szlogenje Szvjatlana Cihanouszkaja „népi beiktatása” volt. A rendőrség legalább kétszáz ember vett őrizetbe, a legnagyobb összecsapásokra Homelben került sor, ahol a tüntetők ellen könnygázt és fénygránátokat is bevetettek.

Az elnökválasztás eredménye ellen tüntetők Minszkben 2020. szeptember 27-én. Fotó: MTI/AP/TUT.by

Szvjatlana Alekszijevics Nobel-díjas belarusz írónő közben hétfőn elhagyta az országot, Németországba repült. Alekszijevics az elnökválasztást követően létrejött koordinációs tanács elnöke volt, amely célul tűzte ki a békés párbeszéd kialakítását a hatalom és a tüntetők között, hogy fokozatosan, tárgyalások útján oldják meg az országban kialakult belpolitikai krízist. A tanács létrehozása után a belarusz főügyészség alkotmányellenesnek nyilvánította a szervezet tevékenységét, és nyomozást indított ellene.

Alekszijevicset többször idézték be kihallgatásra, házkutatást is próbáltak tartani nála, de akkor a lakásánál megjelenő európai diplomaták megvédték az írónőt. Az elmúlt hetekben az elnökség szinte minden tagja vagy külföldre menekült, vagy börtönbe került. Hétfőig Szvjatlana Alekszijevics maradt az egyik utolsó tag, aki még az országban tartózkodott és nem volt fogságban. Rajta kívül Belaruszban maradt még Szergej Dilevszkij, a belarusz motorgyár sztrájkbizottságának elnöke, aki 25 napi vizsgálati fogság után, másfél héttel ezelőtt szabadult.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.