Magyarországon is megfertőződtek a vírussal cseh turisták

Eddig hat országban – köztük Szlovákiában és Magyarországon – kapták meg a koronavírus-fertőzést cseh turisták, akik júliusban tértek vissza nyári külföldi üdülésükről. A cseh külügyminisztérium július elsejétől Svédország kivételével az összes európai országot biztonságos vagy alacsony kockázatú turisztikai célnak minősítette.

Forrás: MTI2020. 07. 13. 17:25
null
Prága, 2020. május 25. Védõmaszkos látogatók a prágai várban 2020. május 25-én, amikor a koronavírus-járvány miatt lezárt vár újra megnyílt, és az õrségváltásokat is ismét megtartják. MTI/EPA/Martin Divisek Fotó: Martin Divisek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fertőzéseket nyilvántartó központi adatbank szerint július 1-jétől július 11-ig kilenc cseh turista tért vissza külföldről koronavírussal – nyilatkozott Ladislav Dušek, az Egészségügyi Információk és Statisztikák Hivatalának (ÚZIS) igazgatója hétfőn a közszolgálati cseh rádiónak. – Három személy Szlovákiában, kettő Svédországban, egy-egy pedig Horvátországban, Nagy-Britanniában, Magyarországon és Svédországban fertőződött meg – pontosította kijelentését az igazgató.

Szerinte egyelőre elhanyagolható számokról van szó, de leszögezte: a nyári turistaidényben számolni kell azzal, hogy a vírust többen is behozzák külföldről, ezért Csehországban lokális járványgócok is kialakulhatnak.

Adam Vojtěch egészségügyi miniszter megerősítette Ladislav Dušek kijelentését. – Eddig valóban csak néhány, nem többtucatnyi esetről van szó – mondta Vojtěch a Seznam.cz hírportálnak. A miniszter szerint az utóbbi napok fejleményei alapján Horvátország, Bulgária és Görögország is „kockázatos” állammá vált. – Tudom, hogy kedvelt tengerparti üdülőhelyekről van szó. Mindenkinek, aki odautazik, tudatosítania kell a kockázatokat, és védenie kell magát – tette hozzá Vojtěch.

Szintén az utóbbi napok fejleményei alapján a cseh egészségügyi tárca vasárnap elrendelte, hogy a Szerbiából és Montenegróból visszatérő cseheknek kötelezően Covid–19-tesztnek vagy kéthetes házi karanténnak kell alávetniük magukat.

Csehországban március elsejétől – amikor ott először jelent meg a kór – hétfőig 13 174 igazolt koronavírus-fertőzést mutattak ki. Jelenleg a betegek száma 4575, közülük valamivel több mint százat kezelnek kórházban. Három lokális fertőzésgócot tartanak nyilván, ezek: Karviná, Jihlava, Kutná Hora. Mindhárom városban és környékén szigorították a higiéniai előírásokat. Adam Vojtěch szerint az országos járványhelyzet nyugodt és ellenőrzés alatt van.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.