Már a halottakat is érzékenyítik

Vajon mi lesz a következő állomás?

2019. 04. 12. 9:31
null
Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokat elárul arról egy a minap bevezetett olaszországi intézkedés, miként kell elképzelni az úgynevezett integrációt. A Pieve di Cento nevű városka temetőjében ugyanis nemes egyszerűséggel letakarták a kereszteket, mondván az „ne sértse mások vallási érzékenységét” – írta az Il Giornale cikkét szemléző 888.hu.

Az agyament ötlet kitalálója nyilvánvalóan túllőtt a célon. Ha az ember időnként jár temetőben, akkor láthatja, megfér egymás mellett több vallási, vagy bármilyen szimbólum, s így volt ez eleddig Pieve di Centóban is. Európában többnyire keresztet láthatunk, de például Magyarországon is gyakorta előfordul, hogy néhány méterre egymástól nyugszanak azok a lelkek, akik a kommunizmus miatt, és akik érte haltak meg.

Vajon mi lesz a következő állomás? A templomok tetejéről, vagy annak falairól is le kell majd venni a keresztet, mert megláthatja egy arra tévedt érzékeny turista? Netán családlátogatást szervez az arra érdemes hatósági szerv, és ellenőrzi a lakásokban, hogy nincs-e véletlenül gyanús vallási szimbólum valahol a padláson?

Az integráció elszánt harcosai elfelejtik, hogy a halottaknak nincs szükségük érzékenyítésre. Nekünk viszont, akik még itt vagyunk, szükségünk van arra, hogy tudjunk emlékezni. Az ilyen letakarós akciók pedig sokkal jobban sértik a megemlékezők érzékenységét, mint azokét, akik nem abban hisznek, amire az elhunytak sírján látható szimbólum jelez. Csak erre nem szoktak tekintettel lenni a letakarók.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.