Már háborúra készülnek

– Ez egy verseny. Kína nem ellenség, de minden területen érezteti növekvő befolyását – nyilatkozta a Voice of America hírportálnak Rudy de Leon biztonságpolitikai szakértő.

2019. 08. 05. 15:42
U.S. army soldiers take part in a U.S.-South Korea joint river-crossing exercise near the demilitarized zone separating the two Koreas in Yeoncheon
Az Egyesült Államok és Dél-Korea katonái tartanak közös hadgyakorlatot 2016-ban Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mark Esper új amerikai védelmi miniszter szombaton kijelentette: szeretné, ha az Egyesült Államok viszonylag rövid időn belül szárazföldi indítású, közepes hatótávolságú rakétákat telepítene az ázsiai–csendes-óceáni térségbe. Az Egyesült Államok éppen egy nappal korábban lépett ki hivatalosan a szárazföldi telepítésű közepes és rövidebb hatótávolságú rakéták felszámolásáról 1987-ben megkötött orosz–amerikai (INF-) szerződésből, mert szerinte Oroszország megsértette azt.

Esper szombati bejelentése valószínűleg kiváltja majd az aggodalmat amiatt, hogy fegyverkezési verseny alakul ki a térségben, valamint Washington ezzel a tervével tovább növeli a feszültséget Kínával. Az új amerikai védelmi miniszter pénteken bejelentette: az Egyesült Államok felgyorsítja a hagyományos föld–levegő rakéták újabb verzióinak kifejlesztését. Donald Trump amerikai elnök pedig azt mondta pénteken: ha lesz új fegyverzetkorlátozási egyezmény az INF helyett, akkor annak Kínára is kell majd vonatkoznia. Arra az újságírói felvetésre, amely azt firtatta, hogy az INF-szerződés felmondása után hogyan akarja elkerülni a fegyverkezési verseny gyorsulását, Donald Trump azt válaszolta, hogy beszélt egy új nukleáris paktumról Oroszországgal, amelyet szerinte Pekingnek is alá kell írnia. „Ez nagyszerű dolog lenne a világnak” – mondta.

Az Egyesült Államok és Dél-Korea katonái tartanak közös hadgyakorlatot 2016-ban
Fotó: Reuters

– Ez egy verseny. Kína nem ellenség, de minden területen érezteti növekvő befolyását – nyilatkozta a Voice of America hírportálnak Rudy de Leon biztonságpolitikai szakértő. – Egy Kínával való konfliktus esetén az Egyesült Államoknak időben fel kell készülnie arra, hogy a megfelelő helyeken megfelelő kapacitásokkal rendelkezzen – indokolta Mark Esper szombati bejelentését Bradley Bowman elemző.

– A fegyverzetnek a térségben kell lennie, amikor a konfliktus megkezdődik. Nem várhatunk heteket-hónapokat arra, amíg a nagy teherszállító repülőgépek és hajók megérkeznek, mert sosem fognak megérkezni – közölte.

A térségben tovább növeli a feszültséget, hogy Észak-Koreában pénteken új típusú, nagy kaliberű, sorozatvető rakétarendszert teszteltek Kim Dzsong Un észak-koreai vezető felügyelete alatt. Ezek a rakéták fokozhatják az ország csapásmérő képességeit dél-koreai célpontokra és az ottani amerikai támaszpontokra, írta az MTI. Szakértők szerint Phenjan az újabb és újabb kísérletekkel nyomást akar gyakorolni az Egyesült Államokra az elakadt atomfegyver-mentesítési tárgyalások ügyében, illetve azt szeretné elérni, hogy mondják le a tervezett, ma kezdődő amerikai–dél-koreai hadgyakorlatokat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.