Marad a Fidesz néppárti felfüggesztése

Donald Tusk szerint, elnöksége ideje alatt nem lát lehetőséget a Fidesz teljes jogú visszafogadására, ameddig nem lesz változás a felsorolt aggályokat illetően.

Judi Tamara
2020. 02. 04. 9:45
null
Az EPP tavalyi zágrábi ülése. Üres székek Fotó: Koszticsák Szilárd Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Marad a Fidesz felfüggesztett tagsága az Európai Néppártban (EPP) – erősítették meg a pártcsalád tegnap kezdődött politikai közgyűlésén Brüsszelben. Bár a hivatalos napirenden nem szerepelt a magyar kormánypárt ügye, a délutáni ülésen Donald Tusk EPP-elnök ismét beszámolt arról, hogy a néppárti „bölcsek” (a belga Herman Van Rompuy, az osztrák Wolfgang Schüssel, illetve a német Hans-Gert Pöttering) nem jutottak egyértelmű következtetésre a kérdésben. Ahogy a források szerint elhangzott, továbbra sincs meg a szükséges többség a Fidesz EPP-ből való kizárásához, azonban a trió úgy ítélte meg, hogy a teljes jogú tagság visszaállításához sem történt elég előrelépés.

– Határozatlan ­ideig felfüggesztve marad a Fidesz tagsága az Európai Néppártban, mivel nincs elmozdulás, látható változás, elégséges előrelépés a Fidesz politikájában arra vonatkozóan, hogy meg akarna felelni az olyan demokratikus normáknak, mint a jogállamisági elvek vagy a véleménynyilvánítási szabadság tiszteletben tartása – jelentette ki Donald Tusk, aki azt is elmondta: elnöksége ideje alatt nem lát lehetőséget a Fidesz teljes jogú visszafogadására, ameddig nem lesz változás a felsorolt aggályokat illetően.

Az EPP tavalyi zágrábi ülése. Üres székek
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Ahogy azt lapunk a múlt héten megírta, a bölcsek végül csak szóbeli jelentést tettek a Fideszről, a pártcsaládban pedig hamarosan belső vita indul annak jövőjéről. Ebbe illeszkedik, hogy már a jövő év elején kongresszust tartanak az Európai Néppárt Európa-vízióját illetően. A magyar kormánypárt berkeiben gyakran érvelnek azzal, hogy a néppárt mára túlságosan liberálissá vált. Utóbbi véleményt – így a kormánypárt tagságának fenntartását – az EPP francia, spanyol és olasz tagpártjai támogatják. A pártcsalád magját adó német konzervatív pártszövetségnek, a CDU/CSU-nak a delegációja szintén elhamarkodottnak tartana egy kizárásról szóló döntést. Tusk korábban Paul Ziemiak CDU-főtitkárral és Markus Söder CSU-elnökkel is egyeztetett, és mindketten óva intettek attól, hogy a Fideszt elhamarkodva tessékeljék ki a pártcsaládból. A pártcsalád északi delegáltjai a Fidesz leghangosabb kritikusai. Aura Salla, a finn néppárti Nemzeti Koalíció elnöke az ülést követően tegnap a Twitteren kürtölte világgá: pártja bizony kizárta volna a magyarokat az EPP-ből, de annak többsége ezt nem támogatta. – Csak hogy világos legyen: az EPP-nek valóban önvizsgálatra és új politikai vízió­ra van szüksége, de semmiképp sem az általa képviselt alapvető értékek felülvizsgálatára – bizonygatta a politikus a mikroblogján.

Orbán Viktor miniszterelnök a jövő héten Berlinbe utazik, ahol Angela Merkel kancellárral és Annegret Kramp-Karrenbauer CDU-elnökkel, védelmi miniszterrel is egyeztet. Az érintett témák között biztosan szerepel majd a néppárt jövőjének a kérdése – írta a hét végén a német Die Welt című napilap.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.