Marokkó még nagyobb káosszal fenyegeti Spanyolországot

Megfenyegette a marokkói kormány Spanyolországot. Közölték: ha Madrid tovább szítja a tüzet, és titokban engedi el Marokkó ellenségét, akkor „a krízis rosszabb lesz”. Ceutánál csendesen telt a hétvége, Melillánál több százan próbáltak áttörni a határon. A kormány eközben a közel tízezer fős migránsáradattal érkező gyerekek félszigetre szállítását tervezi. Ellátásukhoz ötmillió eurós hitelt ajánlott a régióknak.

2021. 05. 24. 9:39
Ceuta, 2021. május 19. Az illegális bevándorlók tömeges érkezése ellen tüntetõk gyülekeznek Marokkó madridi nagykövetsége elõtt 2021. május 18-án. Egy nap alatt több mint hatezer határsértõ jutott be a Marokkó területébe ékelõdõ észak-afrikai spanyol enklávé, Ceuta területére. MTI/EPA-EFE/Brais Lorenzo Fotó: Brais Lorenzo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha Spanyolország ugyanúgy viszi ki az országból Brahim Ghalit, ahogy bevitte, „a migrációs krízis az eddigieknél is rosszabb lesz” – ezzel fenyegette meg Marokkó a spanyol kormányt hétvégén. Brahim Ghali, a Polisario Front nevű liberális mozgalom vezetője a nyugat-szaharai országok függetlenségéért küzd, emiatt Rabat esküdt ellensége. Spanyolország, megkockáztatva a diplomáciai konfliktust, titokban saját kórházába szállította a férfit, hogy kezelje koronavírus-fertőzéssel.

A döntés miatt Marokkó múlt hétfőn leállította a ceutai határ ellenőrzését, és három nap alatt átengedett közel tízezer embert a spanyol autonóm városba, óriási káoszt és belbiztonsági zűrzavart okozva ezzel.

Marokkó hazahívott madridi nagykövete, Karima Benyaich közölte: ha Spanyolország úgy dönt, hogy a külvilágtól elrejtve, titokban juttatja ki az országból Ghalit, azzal úgy dönt, hogy Marokkó ellenségével kollaborál, ami „még súlyosabb migrációs válságot von maga után”. Benyaich hozzátette ugyanakkor, hogy bíznak a spanyol igazságszolgáltatás függetlenségében és abban, hogy Madrid a Marokkóval való kapcsolatának a megerősítése mellett teszi le voksát. Ugyanakkor sérelmezi, hogy a spanyol külügyminiszter, Arancha González Laya a válság kirobbanása óta nem lépett kapcsolatba vele, hogy rendezni próbálja a kialakult helyzetet, és magyarázatot adjon a történtekre.

Ceutánál viszonylag csendesen telt a hétvége. A csendőrség vasárnap délután különleges akcióba kezdett a város kikötőjében azzal a céllal, hogy feltartóztassa a hullámtörőkön bujkáló és belépésre várakozó bevándorlókat, akik nem hajlandók visszavonulni és hazatérni saját országukba. Melillánál ezzel szemben hétvégén több alkalommal kellett beavatkozniuk a rendőröknek. Volt, hogy öt óra leforgása alatt hétszer próbáltak meg marokkói migránsok áttörni a határ menti kerítésen. A legnagyobb csoport ötszáz fős volt. A kormány negyven csendőrt és ötven rendőrt küldött a kerítés hatékonyabb védelmére. Fernando Grande-Marlaska belügyminiszter szombaton személyesen is elutazott Melillába, hogy segítse az állambiztonsági erők hatékonyabb bevetését és koordinációját.

Közben a kormány ötmillió eurós hitelt ajánlott fel azoknak az autonóm régióknak, amelyek hajlandók befogadni a Ceutában tartózkodó, a múlt heti invázió során érkezett mintegy ezerötszáz kiskorú egy részét. Az intézkedést a keddi régióközi ülésen fogják jóváhagyni, ahol az összeg elosztásáról is döntenek majd. A fiatalokat és a gyerekeket nem toloncolják vissza Marokkóba, ugyanis törvény védi őket Spanyolországban. Mivel azonban a ceutai befogadó bázisok tele vannak, a félszigetre kell szállítaniuk legkevesebb kétszáz főt. Az autonóm régiók többsége jelezte, hogy hajlandó segíteni Ceutának, ám vannak olyanok is, akik kissé szájhúzva teszik meg mindezt a bevándorlók létfenntartási költségei miatt.

Madrid például élesen bírálta a kormány kérését. Nem értenek egyet azzal, hogy miután a Sánchez-rezsim generált egy példátlan migrációs krízist, a szorult helyzetben az autonóm régióvezetők segítségét kéri a kiskorúak elszállásolásában és felügyeletében. Hangsúlyozták, hogy bár befogadnak körülbelül húsz gyereket, ezt „kényszer hatására teszik”.

Kiemelt kép: MTI/EPA-EFE/Brais Lorenzo

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.