Matteo Salvinit bíróság elé állítják – élőben tudósít a Hír TV

A politikusnak a bevándorlókat szállító civilhajók kikötésének megakadályozásáért kell felelnie.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, Il Giornale, Hír TV2020. 10. 03. 11:10
Italy's League Party holds an anti-government demonstration in Rome
League party leader Matteo Salvini greets supporters after an anti-government demonstration in Rome, Italy, October 19, 2019. REUTERS/Remo Casilli - RC11FC196D70 Fotó: Remo Casilli
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szicíliai Catania bíróságára várják hamarosan Matteo Salvinit, a jobboldali ellenzéki olasz Liga párt vezetőjét. A politikusnak azért kell bíróság elé állnia, mert tavaly nyáron, még belügyminiszterként nem engedte partra szállni a Gregoretti olasz katonai hajóval érkező migránsokat. Újabb eljárás indulhat ellene az Open Arms civilhajó kikötésének megtagadása miatt is – írja az MTI. Az Il Giornale olasz lap szerint 15 évig terjedő börtönbüntetést is kiszabhatnak rá.

– Bíróság elé állítanak, mert megvédtem a hazámat, életeket mentettem, tiszteletben tartottam a törvényeket és felébresztettem Európát

– hangoztatta Matteo Salvini Cataniában péntek este. A 2018 júniusától 2019 szeptemberéig belügyminiszterként tevékenykedő Salvini szigorúan fellépett az illegális bevándorlás ellen, megtiltotta, hogy a bevándorlókat a Földközi-tengerről kimentő és a dél-európai partokhoz szállító civilhajók kikössenek Olaszországban.

– Nyugodtan megyek bíróságra, a lelkiismeretem tiszta, mivel emberéleteket mentettem meg és megvédtem hazámat

– jelentette ki. Mint fogalmazott: soha nem gondolta, hogy belügyminiszteri munkája végzése miatt bíróság elé állítják. – Kötelességemet teljesítettem, felére csökkentettem a tengerbe vesző emberek számát, a hajókon senkinek haja szála sem görbült, büszkeséget adtam Olaszországnak, tiszteletben tartottam a törvényeket, felébresztettem Európát – hangoztatta.

Ma több ezer ember részvételével szolidaritási tüntetést szerveznek Salvini mellett Cataniában. Ellene baloldali csoportok, civilszervezetek és a baloldali kormányerő Demokrata Párt rendeznek ellentüntetést. A Hír TV ma élőben tudósít a bírósági tárgyalásról és a tüntetésekről is.

Szicíliába érkeztek a jobboldali pártszövetség két másik tagjának vezetői is, akik szolidaritásukról biztosították Salvinit. Antonio Tajani, a Silvio Berlusconi vezette Forza Italia alelnöke, az Európai Parlament egykori elnöke leszögezte: az igazságos és politikától mentes igazságszolgáltatásért állnak ki Salvini mellett, s azért, hogy megvédjék a politikusok azon jogát, hogy döntéseket hozhassanak.

– Ha az olasz politikai rendszerben egy miniszter nem teheti meg azt, amellyel a polgárok nagy többsége megbízta őt, nem védheti meg a nemzet törvényeit és határait, akkor mire szavazzanak a polgárok? – tette fel a költői kérdést Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek elnök asszonya.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.