Megbukott a római kabinet

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök kedden délután bejelentette, hogy véget ért a tavaly óta tartó koalíciós kormányzás, és este benyújtotta lemondását az államfőnek.

Magyar Nemzet
2019. 08. 21. 7:12
CONTE, Giuseppe; SALVINI, Matteo
Giuseppe Conte kormányfő (középen) lemondott és Matteo Salvinit (balra) bírálta Fotó: MTI/EPA

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök kedden délután bejelentette, hogy véget ért a tavaly óta tartó koalíciós kormányzás, és este benyújtotta lemondását az államfőnek.

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök kedden délután bejelentette, hogy véget ért a tavaly óta tartó koalíciós kormányzás, és este benyújtotta lemondását az államfőnek. Az olasz parlament felsőházában elmondott beszédében Giuseppe Conte súlyos és terhes következményekkel járó lépésnek nevezte a kormánypárti Liga bizalmatlansági indítványát, és hosszan bírálta annak vezetője, Matteo Salvini belügyminiszteri és politikusi tevékenységét.

„Aláásta a kormány cselekvőképességét a fennálló krízishelyzet, amelynek most már vége” – húzta alá Conte. Mint mondta, a Liga vezetője felelőtlenül viselkedett, amikor továbbgyűrűző politikai és pénzügyi bizonytalanság veszélyének tette ki az országot. Hangsúlyozta, hogy Matteo Salvini az előre hozott választásokon való győzelmében reménykedve személyes és saját pártja érdekeit helyezte az olaszok nemzeti érdekei elé.

Matteo Salvini a kormányfő beszédére reagálva színpadiasan elhagyta a kormánytagoknak fenntartott széksort, és a Liga szenátoraihoz csatlakozott. „Az olaszok szolgálatában állunk, és nem tartunk az új választásoktól”– hangoztatta a jobboldali, bevándorlásellenes Liga vezetője, amikor szót kapott.

Giuseppe Conte kormányfő (középen) lemondott és Matteo Salvinit (balra) bírálta
Fotó: MTI/EPA

Salvini szerint a pártoktól független Conte kormánya azért omlott össze, mert koalíciós társa, az Öt Csillag Mozgalom minduntalan akadályozta a Liga elképzeléseinek megvalósítását. Ugyanakkor közölte: hajlandó a kormányzati együttműködés folytatására az Öt Csillag Mozgalommal, hogy elfogadhassák a 2020-as költségvetést és a parlamenti reformot még az előre hozott választások előtt. Beszédében Salvini nem utolsósorban kiemelte a Liga érdemeit az illegális bevándorlás megfékezése és a biztonság növelése terén.

Az MTI tudósítása szerint Sergio Mattarella államfő mától a parlamenti pártok frakcióvezetőivel konzultál, s felméri, hogy a tavaly felállt parlament munkája folytatható-e egy másfajta többséggel, vagy ennek hiányában előre hozott választásokat kell kiírni. Sokáig az előre hozott választások tűntek valószínűnek, de az utóbbi napokban felerősödött az Öt Csillag Mozgalom és a balközép Demokrata Párt közös kormányának lehetősége.

Ezt a Demokrata Párt főtitkára, Nicola Zingaretti kezdetben kizárta, később viszont a korábbi főtitkár és miniszterelnök, Matteo Renzi vezette szárny kerekedett felül, amely inkább az Öt Csillag Mozgalmat választja, mint az urnáknál való megméretést. A két párt együtt a parlament felső- és alsóházában is többséggel bírna a 2018-as parlamenti választásokon kapott mandátumokkal.

A jelenlegi felmérések a Ligának 36, az Öt Csillag Mozgalomnak 18, a Demokrata Pártnak 23 százalékot jeleznek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.