Megrázó felvételek kerültek elő a BLM-zavargásokról

Horrorba illő jelenetet ábrázoló fénykép futott körbe a napokban az interneten, amelyen egy fekete bőrű BLM-aktivista – utalva a George Floyd-sztorira – egy síró fehér, kétéves forma kisgyerek nyakán térdel. Nem ez volt az egyetlen ilyen eset, mára rendszeressé váltak a mozgalom által elkövetett, hasonló túlkapások.

Forrás: v4na hírügynökség2020. 07. 24. 21:04
Black Lives Matter Counter Protest at Rally in Support of Police
epa08547995 A New York City police officer grabs a Black Lives Matter protester during a confrontation near a pro-police rally and prayer vigil near City Hall in New York, New York, USA, 15 July 2020. Black Lives Matter protestors staged a counter-protest to a 'Stop the Violence' rally and march supported by the Sergeants Benevolent Association. EPA/JUSTIN LANE Fotó: JUSTIN LANE Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ohiói Black Lives Matter-aktivista posztolt felvételén ő maga látható, amint egy síró fehér kisgyerek nyakán térdel, miközben a gyereket, kezét hátracsavarva, egy másik férfi tartja a földön. A kép – noha az egyértelműen George Floyd halálának körülményeire utal – a biztonság kedvéért egy feliratot is kapott: „BLM Now mf [motherfucker]”

A fotó – a közzététel után – vírusként terjedt a közösségi médiában. A rajta szereplő gyerek apai nagyanyja azonosította az elkövetőt: a 20 éves BLM-aktivista Isaiah Jacksont, aki a hírek szerint az édesanya barátja. A Clark megyei seriff hivatala azonnal nyomozni kezdett az ügyben, Isaiah Jacksont rövid időn belül letartóztatták.

További példák vannak arra, hogy az Egyesült Államokban gyerekeket vonnak be az egyre durvuló demonstrációkba.

A nyugati parti Portlandben is már hetek óta zajlanak az erőszakba torkolló megmozdulások. Ezt mutatja be az a videó, amely a napokban került fel az internetre: a városi szövetségi bíróság előtt 4-5 éves fekete gyerekek vonulnak, a kezükben tartott táblákról a BLM vulgáris kifejezéseket sem nélkülöző jelmondatai köszönnek vissza: Fuck The Police, Fuck Ted Wheeler – Wheeler Portland demokrata párti polgármestere. A felvételt készítő férfi felszólítására a vonuló gyerekek öklüket a magasba emelik.

Az amerikai kormány Operation Legend – azaz Legend Hadművelet – néven indított a napokban átfogó programot az egyes nagyvárosokban eluralkodott erőszakos bűncselekmények, illetve általában a bűnözés ellen. A program „névadója” Legend Taliferro, a négyéves kisfiú, akit a múlt hónap végén Kansas Cityben lőttek agyon.

Donald Trump a hét elején bejelentette, hogy szövetségi rendfenntartó erőket küld az oregoni Portlandbe, a michigani Detroitba, az Illinois államban lévő Chicagóba, New Yorkba, a pennsylvaniai Philadelphiába, a marylandi Baltimore-ba, valamint a kaliforniai Oaklandbe is, ahol „rosszabb a helyzet, mint Afganisztánban”.

Oaklandben kedden Libby Schaaf demokrata polgármestert és családját érte atrocitás, amikor az otthonuk előtt a Black Lives Matter 30-40 feketébe öltözött aktivistája – mint a helyi sajtó írja – lövöldözött, petárdázott, a polgármester házára és a járdára pedig BLM-üzeneteket mázolt. Schaaf szerint a történtek célja az ő és családja megfélemlítése, ám – mint közleményében leszögezte – ő továbbra is a rend pártján áll, és elítéli a lakosságot terrorizáló megmozdulásokat.

A lakosság jelentős része már belföldi terroristákat emleget az utcai eseményeket kommentálva. Egyes nagyvárosokban, különösen Chicagóban és New Yorkban már nem annyira a tüntetők vandalizmusa okoz gondot, hanem a köztörvényes bűncselekmények eluralkodása. A felvételek is arra utalnak sok esetben, hogy a zavargásoknak már nem feltétlenül van közük George Floyd halálának körülményeihez. Gyakori, hogy feketék erőszakoskodnak feketékkel.

Illetve a Georg Floyd halála utáni napokban arra is volt példa, hogy a portlandi megmozdulások fehér és latin résztvevői csoportosan üldöztek, majd fellöktek egy férfit, akit – miután eszméletét vesztette – erőteljesen fejbe is rúgtak. Az atrocitás ebben az esetben minden valószínűség szerint homofób indíttatású volt.

Noha a brutalitás és a bűnözés elharapódzásában érintett nagyvárosok demokrata párti polgármesterei tiltakoznak a szövetségi rendfenntartók közbeavatkozása ellen – közös nyílt levelet is megfogalmaztak az ügyben –, a városlakók minderről másképpen gondolkodnak.

A Fox televízió által megkérdezett fehér amerikaiak 80, az afroamerikaiak 81 százaléka szerint az egyes nagyvárosokban rendkívül komoly probléma az uralkodó közállapot. A csatorna felmérése szerint New York városában az elmúlt két hónapban 340 százalékkal több fegyveres erőszakos cselekmény történt, mint a tavalyi év hasonló időszakában.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.