Montenegró függetlenségét féltik a szerbbarát erők győzelme után

Több tízezer ember tüntetett vasárnap este Podgoricában Montenegró függetlenségéért.

Mártonffy Attila
2020. 09. 07. 14:22
DJUKANOVIC, Milo
Podgorica, 2020. szeptember 7. Az eddig, három évtizedig kormányzó Milo Djukanovic által vezetett balközép Szocialisták Demokratikus Pártjához (DPS) közel álló tiltakozók az ország függetlenségéért tüntetnek a szerbbarát ellenzéki pártok választási gyõzelmét követõen Podgoricában 2020. szeptember 6-án. MTI/AP/Risto Bozovic Fotó: Risto Bozovic
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tízezrek tüntettek Montenegró függetlenségéért Podgoricában vasárnap este, miután a szerbbarát ellenzék nyerte a múlt heti parlamenti választásokat.

– Ez nem Szerbia, nem adjuk Montenegrót!

– efféle kiáltásokat kántálva és nemzeti zászlókat lobogtatva vonult utcára több tízezer tüntető Podgoricában és más montenegrói városban tiltakozásul az augusztus 30-i választásokon győztes, szerb nemzeti jelképeket használó, szerb- és oroszbarát ellenzéki pártkoalíció győzelmi felvonulása ellen. A voksoláson a három ellenzéki szövetség összesen 41 parlamenti helyet szerzett meg a 81 fős törvényhozásban. A három politikai erő most egy szakértői kormány felállításával akarja megtörni Milo Djukanovics elnök hatalmát. A voksoláson győztes erők korrupcióval, maffiakapcsolatokkal és a kormánykritikusok elleni merényletekkel vádolják az államfőt, aki a most leváltott Szocialisták Demokratikus Pártjának (DPS) vezetőjeként lényegében 1991, azaz Montenegró függetlenné válása óta állt a balkáni ország élén hol miniszterelnökként, hol államfőként.

Az ellenzéki szövetség legerősebb tagja, a szerb- és oroszbarát Demokratikus Front (DF) 27 mandátumot szerzett. Ilyen erőviszonyok mellett a montenegrói függetlenség hívei attól tartanak, hogy a DF vezetésével az ország ismét Szerbia, illetve Oroszország befolyása alá kerülhet. Egyelőre nem világos, ki szervezte a vasárnapi megmozdulásokat. A végső, de még nem hivatalos számlálás szerint a DPS 35 százalékot ért el a választáson. A szerb nacionalista pártok Montenegró jövőjéért nevű, s a szerb ortodox egyház által is támogatott koalíciója 32,55 százalékot szerzett. Két kisebb, együtt valamivel több mint 18 százalékot elérő párt szövetsége is csatlakozott az ellenzéki koalícióhoz.

A legtöbb felszólaló a tüntetéseken hazafinak állította be magát. A Vijesti helyi független lap azonban a DPS számos aktivistáját vélte felfedezni a tiltakozók soraiban. Djukanovics korábban azzal vádolta meg Szerbiát, hogy politikai és médianyomást gyakorolt a montenegrói választópolgárokra a parlamenti választás előtt. Állítását a szerb vezetés teljes mértékben elutasította.

Ellenzéki ígéret

Az ellenzék már a választást követő napon sietett közölni, hogy nem térnek le az „európai útról”, Montenegró minden eddigi nemzetközi kötelezettségvállalásának eleget tesznek. A Demokrata Front és az egyház Belgrád kinyújtott karjaként működnek a délszláv utódállamokban. A választási kampányt elsősorban az identitással kapcsolatos kérdések uralták. Montenegró lakosságának 45 százaléka vallja magát montenegróinak, 29 százaléka pedig szerbnek. Ennek ellenére az utcákon a szerb zászlók domináltak. A két lakossági csoport között – a nyelv és az etnikum mellett – az összekötő kapocs a pravoszláv felekezethez való tartozás, ami megalapozta az egyház erőteljes, mondhatni erőszakos részvételét a közvélemény alakításában. A montenegrói választások hátteréről itt írtunk bővebben.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.