Mosollyal és kedvességgel állítaná meg Róma a vírust

Az olasz baloldal önkéntes „mosolyhadsereggel” tartatná be az üdülőövezetekbe és a turisták által gyakran látogatott helyekre érkező tömegek közötti távolságtartást a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében, a Demokrata Párt azonban ezzel az ötletével csak egy újabb frontvonalat nyitott az egyébként is konfliktusoktól terhes kormánykoalícióban.

2020. 05. 26. 11:24
The coronavirus disease (COVID-19) outbreak in Fregene
HEALTH-CORONAVIRUS/ITALY Fotó: Guglielmo Mangiapane Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Záporoztak a kritikák az elmúlt hetekben a baloldali olasz kormányra, amiért központi koncepció hiányában szinte teljesen szervezetlenül indult újra az ország a több mint két hónapig tartó, jelentős gazdasági károkat okozó karantén után.

Noha jelenleg még tartományonként különböző szabályozások vannak érvényben, és a régiók közötti átjárás sem engedélyezett, a regionális vezetők nyomására Róma végül úgy döntött, június 3-tól feloldják a tartományok közötti utazási tilalmat, és ezzel egy időben megnyitják Olaszország határait az Európai Unióból érkező turisták előtt, a szektor erőre kapását remélve a külföldi utazóktól. Csakhogy az újranyitás számos veszéllyel is jár, a zsúfolásig megtelt üdülőövezetek ugyanis magukban rejtik a koronavírus terjedésének újbóli felgyorsulását, Rómának pedig továbbra sincs terve arra vonatkozóan, hogy hogyan vegye elejét az újabb gócpontok, illetve egy esetleges második hullám kialakulásának.

Önkéntes munka a munkanélkülieknek

Leszámítva a regionális ügyek minisztériumának azon ötletét, miszerint 60 ezer önkéntessel tartatnák be a járvány terjedését megakadályozni hivatott szabályokat. Francesco Boccia tárcavezető elképzelése szerint az úgynevezett kékmellényesek fegyverzete a szóbeli meggyőzés és a mosollyal kísért kedvesség lesz, a feladatra pedig elsősorban a munkanélküliek és a segélyre szorulók jelentkezését várják.

Fotó: Reuters

Utóbbi miatt azonban máris sok kritika érte a kormány ötletét, hiszen a „mosolyhadsereg” munkája önkéntes alapon szerveződne, az állam tehát egy eurócentet sem fizetne a szolgálatukért cserébe, az ötletre reagáló sajtóvisszhangok szerint így aligha várható, hogy sikeres lesz a toborzóakció.

Ingadozó koalíció

Az ötletet egyébként még a baloldali kormánykoalíción belül is sokan támadás érte: a Matteo Renzi baloldali exminiszterelnök által vezetett legkisebb koalíciós partner, az Olaszország él (Italia Viva) például „elképesztő őrültségnek” bélyegezte a Demokrata Párt soraiban ülő Boccia elképzelését, az ötlet pedig a nagyobbik kormánykoalíció, az 5 Csillag Mozgalom (M5S) tetszését sem nyerte el. Stefano Buffagni, az M5S miniszterhelyettese a Facebook-on posztolt bejegyzésében azt írta, Boccia senkivel nem konzultált erről, csak bejelentette a tervét, amit pártunk maximálisan ellenez.

Matteo Renzi egyébként már április végén arra figyelmeztetett, hogy a koalícióból való kiválást fontolgatja, mert véleménye szerint a Giuseppe Conte miniszterelnöknek az egészségügyi veszélyhelyzet kezelése érdekében hozott dekrétumai alkotmányellenesek. Renzi továbbá azt is kifogásolja, hogy a három koalíciós párt között szinte egyáltalán nincs párbeszéd, csupán a médiában vagdalóznak egymással az ország számára fontos döntések meghozatala helyett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.