Nagy csata vár Netanjahura

A választások eredménye aligha az elkövetkező egy-két napban fog eldőlni, a hangsúly sokkal inkább a következő hetekben szövődő háttéralkukra és szövetségépítésre helyeződik.

2019. 09. 17. 8:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendkívüli parlamenti választást tartanak ma Izraelben, miután az előző, április 9-i választásokat követően a kormányalakítással megbízott Benjámin Netanjahunak – megfelelő számú koalíciós partner hiányában – nem sikerült felállítani új kabinetjét a kitűzött határidőig. A jobbközép Likud pártot vezető jelenlegi miniszterelnöknek az előző voksoláson 35 mandátumot sikerült szereznie, pontosan annyit, mint legnagyobb ellenfelének, a Beni Ganc vezette centrista-liberális Kék-fehér pártszövetségnek.

A Háárec című izraeli lap legfrissebb felmérése szerint a két tömörülés ismét hasonlóan szoros küzdelemre számíthat. A hétfői állás szerint a Likud és a Kék-fehér párt egyaránt 32 helyet szerezhet a 120 fős parlamentben (kneszet), ahhoz azonban, hogy bármelyik párt kormányt tudjon alakítani, 61 mandátumra lenne szükség.

A 69 éves Benjámin Netanjahu egyébként július óta hivatalosan is a zsidó állam leghosszabb ideje hivatalban lévő miniszterelnöke, és noha a Likud számára sokkal több a lehetséges koalíciós partner a kisebb pártok között, elemzők szerint az Izraelnek politikai fordulatot ígérő nyugalmazott tábornok, Beni Ganc sem gyengült az elmúlt pár hónapban, így könnyen lehet, hogy a mai választás éppúgy végződik, mint az áprilisi, vagyis egyik erőnek sem sikerül kormányt alakítani. A választások eredménye tehát aligha az elkövetkező egy-két napban fog eldőlni, a hangsúly sokkal inkább a következő hetekben szövődő háttéralkukra és szövetségépítésre helyeződik.

Benjámin Netanjahu azonban nem bízta a véletlenre szavazótáborának mozgósítását. Egy tegnapi nyilatkozatban például Ciszjordánia összes zsidó telepének annektálását ígérte választási győzelme esetén, hozzátéve, hogy a terv azokra a néhány száz fős telepekre is vonatkozik, amelyek mélyen a palesztinok lakta övezetekben fekszenek.

Az izraeli hadsereg rádiójának adott interjúban azt is nyomatékosította, hogy a tervéről már tájékoztatta Donald Trump amerikai elnököt is, valamint azt mondta, hogy a Fehér Ház nem sokkal az izraeli választások után nyilvánosságra hozza az izraeli-palesztin rendezést célzó béketervét. A palesztinok azonban Netanjahu effajta kijelentéseit egy esetleges békemegállapodás legnagyobb akadályának tekintik. Mohammed Stajje palesztin miniszterelnök a békefolyamat legnagyobb tönkretevőjének nevezte az izraeli miniszterelnököt. Benjámin Netanjahunak ráadásul a múlt héten újfent sikerült magára haragítania az egész arab világot azzal, hogy a Jordán-völgy és a Holt-tenger északi részének annektálását is kilátásba helyezte.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.