Németország támogatásáról biztosította a szudáni demokratikus átmenetet

Németország támogatja a szudáni demokratikus átmenetet – jelentette ki Heiko Maas német külügyminiszter kedden négynapos afrikai körútjának első állomásán Kartúmban.

Forrás: MTI2019. 09. 03. 20:46
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Ebben a fázisban ennek az országnak és ennek az új politikai vezetésnek Németország és Európa segítségére van szüksége” – hangsúlyozta a német diplomácia vezetője. Maas az első külügyminiszter, aki látogatást tesz Szudánban az országát 30 éven át irányító Omar el-Besír volt elnök áprilisban történt megbuktatása óta.

A forrongó kelet-afrikai országban augusztus 20-án alakult meg Abdel-Fattáh al-Burháni tábornok vezetésével a 11 tagú civil-katonai „szuverén tanács”, amely a választásokig tartó hároméves átmeneti időszakban irányítja az országot. Röviddel később beiktatták hivatalába Abdalla Hamdok miniszterelnököt is.

„Segíteni szeretnénk az ország új vezetését az előtte álló hatalmas feladatában, hogy megnyissa az országot, reformokat vezessen be és valódi demokratikus választásokat készítsen elő” – mondta Maas.

„Németország megbízható partnerként fog segítséget nyújtani a béke megőrzésében és az ország, de az egész régió fejlődésének biztosításában is” – olvasható Angela Merkel német kancellár Hamdok kormányfőnek címzett levelében.

Maas még a nap folyamán tovább utazik a Kongói Demokratikus Köztársaságba, ahol a többi között betekintést kíván nyerni a helyi ENSZ-misszió (MONUSCO) tevékenységébe és az országban tomboló ebolajárvány megfékezése ellen folytatott küzdelembe. Maas Észak-Kivu tartományba készül, ahol a tavaly óta terjedő betegség különösen sok áldozatot szedett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.