Netanjahu a nagy nyertes

Bő egy év, három választás és egy óriási politikai dráma után sikerült kormányt alakítani Izraelben.

2020. 04. 21. 14:54
An ultra-Orthodox Jewish man walks next to Likud party election campaign banners in Jerusalem
An ultra-Orthodox Jewish man walks next to Likud party election campaign banners, one depicting party leader Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu and the other depicting Benny Gantz, head of Blue and White party and Ahmad Tibi, co-leader of the Joint List, an Arab party, in Jerusalem February 20, 2020. Picture taken February 20, 2020. REUTERS/Ammar Awad - RC297F9OEC8G Fotó: Ammar Awad
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bő egy év, három választás, egy koronavírus-járvány és egy óriási politikai dráma kellett hozzá, de sikerült: kormány alakul Izraelben. Hosszas alkudozások után Benjámin Netanjahu, a jobboldali Likud vezetője és a centrista Kék-fehérből kiugró Beni Ganc hétfő este dűlőre jutott. Egyezségük főbb pontjai szerint a kormányfői széket Netanjahuval kezdve megosztva, 18-18 hónapig foglalják el, a miniszteri posztokat egyenlően osztják fel, az első fél évben csak a járvány megfékezésével kapcsolatos intézkedéseket fogadnak el, Ciszjordánia egy részének annektálásáról pedig csak később szavaznak.

Fotó: REUTERS/Ammar Awad

Hogy volt-e szerepe a koronavírusnak az egyezség megszületésében, a Magyar Nemzet megkeresésére Csepregi Zsolt, az Antall József Tudásközpont kutatója azt mondta: „Teljes mértékben, ezért is beszélünk most nemzeti vészhelyzeti kormányról és nem a korábban felmerült nemzeti egységkormányról.” Csepregi Zsolt szerint ez a meghatározás sokkal könnyebben eladható a szavazóknak, különösen miután Ganc korábban ígéretet tett arra, hogy nem ül be egy Netanjahu vezette kormányba. – A járványhelyzet mindent felülírt. Netanjahu nyert egy erős partnert, Ganc pedig egy mentőövet – tette hozzá.

Benjámin Netanjahu

A szakértő szerint a helyzet egyértelmű nagy nyertese Netanjahu, hiszen egy esetleges negyedik választás előtt az ellenzék olyan törvényt kívánt elfogadtatni, amely eltiltotta volna a kormányalakítástól az ellene folyó vádeljárások miatt. – Így most van másfél éve, hogy miniszterelnökként vezesse az országot, megvalósítsa a Donald Trump béketervében foglaltakat, kivezesse Izraelt a koronavírus-válságból. Esélye van politikai karrierjének folytatására vagy a tisztességes visszavonulás kiharcolására – magyarázta. Úgy vélte, nyert Ganc is, hiszen lehetőséget kapott, hogy bizonyítsa: nem csupán kampányígéretei és dicsőséges katonai múltja van, de államférfiként is megállja a helyét.

Fotó: REUTERS/Corinna Kern

A szakember a nagy vesztesek közé sorolta a jobboldali Jaminát, amely végig támogatta Netanjahut, mégis kimaradhat a koalícióból, valamint a belpolitikán túllépve a Palesztin Hatóságot. Csepregi Zsolt ugyanis nem látja okát annak, a kormány miért ne valósítaná meg Ciszjordánia részleges annektálását még az amerikai elnökválasztás előtt.

A kutató szerint az egyezségnek két mérföldkövet kell túlélnie: nagyjából fél év múlva a járvány végét és másfél év múlva a kormányfői szék átadását. – Egymásra vannak utalva a felek. Emellett történelmi feladatokat kell megoldani Izraelben, és ez mind az alku tartósságának esélyét növeli – latolgatta a hosszabb távú esélyeket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.