Aljakszandr Lukasenka: Itt nem lesz Majdan

Miközben a hivatalos exit poll eredmények szerint Aljakszandr Lukasenka hatodszor is elsöprő győzelmet aratott a vasárnapi belarusz elnökválasztáson, az államtól független felmérések homlokegyenest a most közölt hivatalos adatokkal ellentétes képet mutatnak. Az ellenzéki elnökjelölt nem ismeri el Lukasenka győzelmét, a jelenlegi államfő ugyanakkor kijelentette: nem engedi, hogy az instabilitás szétszakítsa az országot.

Magyar Nemzet
2020. 08. 10. 9:04
CIHANOUSZKAJA, Szvjatlana
Minszk, 2020. augusztus 10. Ellenzki tntetk mobiltelefonjaikkal vilgtanak Minszkben 2020. augusztus 9-n, a fehroroszorszgi elnkvlaszts estjn, miutn bezrtak a szavazhelyisgek. A vlasztsi bizottsg tjkoztatsa szerint a 26 ve hatalmon lv Aljakszandar Lukasenka fehrorosz llamf a szavazatok 80,23 szzalkval elspr gyzelmet aratott f rivlisa, Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzki elnkjellt ellen, aki a voksok 9,9 szzalkt szerezte meg. MTI/AP Fotó: - Forrás: MTI/AP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Itt nem lesz Majdan, hiába is akarja bárki

– nyomatékosította Aljakszandr Lukasenka a 2014-es ukrajnai forradalom egyik fő helyszínére, a kijevi Függetlenség terére (Majdan Nezalezsnosztyi) utalva, reagálva arra, hogy tömegek vonultak utcára a vasárnapi elnökválasztási eredmények közzététele után. A jelenlegi elnök – a BelTa fehérorosz hírügynökség szerint – úgy fogalmazott:

Nem fogjuk hagyni, hogy szétszakítsák az országot. Illő választ fogunk adni.

Az elnök egyébként azt állította, hogy külföldről – Lengyelországból, Nagy-Britanniából és Csehországból – irányították a vasárnap esti erőszakos tüntetéseket.

–Cseh bábmesterek utasították az ellenzéket, hogy szólítsa utcára a népet, és követelje a hatalom átadását –

mondta.

Lengyelország aggódik Az Európai Unió rendkívüli csúcstalálkozójának összehívását sürgeti Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő abban a levélben, amellyel hétfőn a fehéroroszországi helyzet miatt az Charles Mitchelhez, az Európai Tanács és Ursula von der Leyenhez, Európai Bizottság elnökéhez fordult. A közleményben olvasható: a vasárnapi fehéroroszországi elnökválasztás után „a hatalom erőszakot alkalmazott az országban a változásokat követelő állampolgárok számára”. Morawieckinek az uniós csúcstalálkozó összehívására tett kezdeményezését a nyilatkozat azzal indokolja: „szolidárisan támogatni kell” Fehéroroszország állampolgárainak szabadságtörekvéseit.A szavazatok 80,23 százalékával a hivatalban lévő Aljakszandr Lukasenka győzött a vasárnapi elnökválasztáson Fehéroroszországban, az ellenzéki jelölt, Szvjatlana Cihanouszkaja 9,9 százalékot szerzett a választási bizottság hétfőn ismertetett előzetes adatai szerint. Lukasenka sorozatban hatodik mandátumát nyerte el, az ellenzék azonban kétségbe vonja a választás tisztaságát.

Tömegek vonultak utcára

A szavazatok 80,23 százalékával a hivatalban lévő Aljakszandr Lukasenka győzött a vasárnapi elnökválasztáson Fehéroroszországban, az ellenzéki jelölt, Szvjatlana Cihanouszkaja 9,9 százalékot szerzett a választási bizottság hétfőn ismertetett előzetes adatai szerint. Az állami exit poll eredmények közzététele után vasárnap éjjel az országban több helyen is összecsapások törtek ki a rendőrség és az ellenzék hívei között. A Vjaszna-96 (Tavasz-96) jogvédő szervezet azt állította: egy tüntető meghalt, után egy rabszállító teherautó Minszkben a tömegbe hajtott. A fehérorosz egészségügyi minisztérium és belügyminisztérium azonban egyöntetűen azt állítja: senki nem vesztette életét az esti összecsapásokban. A belügyi tárca azt ugyanakkor elismerte: az éjszaka folyamán mintegy háromezer embert vettek őrizetbe, a rendvédelmi szervek 39 munkatársa és több mint 50 civil sérült meg.

Az állítólagos halálesetet alátámasztani hivatott, a Twitter-mikroblogon terjedő felvételeken egyébként az látszik, hogy a Vjaszna-96 jogvédő szervezet állításaival ellentétben a rabszállító nem a tömegbe hajt, hanem egy teljesen üres utcán halad nagy sebességgel, baloldali visszapillantóján pedig egy tüntető lóg, aki a nagy sebesség hatására végül leesik a járműről.

 

A független Tut.by helyi hírportál egy olyan felvételt mutatott be oldalán, amelyen az volt látható, hogy több rendőr tiltakozók kisebb csoportját bántalmazta. A történtekre válaszul más civilek beavatkoztak és nekitámadtak a rendőröknek.

A választáson nemzetközi megfigyelők nem vesznek részt, és az államtól független felmérések homlokegyenest a most közölt hivatalos adatokkal ellentétes képet mutatnak. Ezek szerint Cihanouszkaja kapta a voksok 70 százalékát, és Lukasenka csak 10 százalék körüli eredményt ért el. Sem a hivatalos, sem az államtól független felmérés eredményét nem lehet más forrásból ellenőrizni. Fehérororszország müncheni konzulátusának az eredményei például a hivatalos exit polltól teljesen eltérő véleményre jutottak. Eszerint Lukasenka csupán a voksok 2,59 százalékát szerezte meg, míg Cihanouszkaja a szavazatok közel 92 százalékát tudhatja magáénak.

A BelTa helyi hírügynökség a belügyminisztériumra hivatkozva egyébként azt írta, a rendőrség ellenőrzése alatt tartja a helyzetet. A médiumok beszámolója szerint a rendfenntartó erők erőteljesen láttak hozzá a tiltakozások feloszlatásához. Ennek során hang- és könnygázgránátokat, valamint gumilövedékeket is bevetettek. Sokan megsérültek a helyszínekre több tucat mentőautót vezényeltek. A hatóságok a tiltakozókat kiszorították a város központi magjából és környező utcáiból.

Az ellenzéki jelölt csalást emleget

A legerősebb ellenzékei jelölt, Szvjatlana Cihanouszkaja az állami exit poll eredményének ismertetését követően újságíróknak úgy nyilatkozott, biztos abban, hogy a többség őt támogatja, és nem hisz a hivatalos előrejelzésnek.

– Azt hiszem el, amit a saját szememmel látok, és én azt látom, hogy a többség velünk van

– jelentette ki a politikus. Később hangsúlyozta: nem ismeri el Lukasenka győzelmét, illetve az előző napi elnökválasztás hivatalos előzetes eredményeit. A politikus bizalmasai elmondták: megpróbálják elérni, hogy újraszámlálják a leadott voksokat azokban a szavazóhelyiségekben, ahol problémák merültek fel. Egyúttal szeretnének tárgyalni a hatóságokkal a hatalom békés átadásáról, de ha kell, készek hosszú távra az utcákra vonulni, hogy hangot adjanak elégedetlenségüknek.

A médiumok beszámolója szerint a rendfenntartó erők erőteljesen láttak hozzá a tiltakozások feloszlatásához. Ennek során hang- és könnygázgránátokat, valamint gumilövedékeket is bevetettek. Sokan megsérültek a helyszínekre több tucat mentőautót vezényeltek. A hatóságok a tiltakozókat kiszorították a város központi magjából és környező utcáiból.

Törökországba távozott az egyik elnöki gép

A Twitteren közben számos forrás arról számolt be, hogy Lukasenka három elnöki gépe közül az egyik a késő esti órákban feszállt, s Törökországba repült. Azt egyelőre nem tudni, hogy a belarusz elnök a gépen tartózkodott-e.

 

Három nő fogott össze Lukasenka ellen Több mint negyedszázada irányítja vaskézzel a csaknem tízmilliós Belaruszt a 65 éves Aljakszandr Lukasenka, s ez aligha lesz másképp a vasárnapi elnökválasztást követően. A Bátykának is nevezett Lukasenka most hatodszor indul, a mandátumkorlátozást már régen eltörölték. Főbb ellenfelei közül kettőt megvádoltak, illetve börtönbe vetettek: Viktar Babarika bankárt pénzmosás, vesztegetés és csalás miatt akarják felelősségre vonni, Szjarhej Cihanouszki videóblogger ellen pedig lázítás miatt indult eljárás. Egy harmadik rivális, Valerij Cepkalo volt washingtoni nagykövet Oroszországba menekült, tartva az őrizetbevételétől. A három férfi felesége összefogott, és egyikük, a 37 éves Szvjatlana Cihanouszkaja lett a Lukasenka-rendszerrel elégedetlen, ellenzéki szimpatizánsok közös jelöltje. Az elnök lenézi Cihanouszkaját, aki a lánya lehetne, a nyugati sajtó viszont belorusz Jeanne d’Arc-ról cikkezik. A párizsi Le Monde egyenesen a nők forradalmá­ról ír az elnök botcsinálta riválisával kapcsolatban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.