Orbán Viktort csak még népszerűbbé teszi az EU ellenállása + videó

Ha az Európai Unió nem hajlandó meghallani a magyarok kéréseit a tagállamok nagyobb függetlenségével kapcsolatban, akkor a brüsszeli ellenállás eredménye nem lehet más, mint hogy Orbán Viktor tovább tudja növelni a népszerűségét hazája szavazóinak körében – mondta Nigel Farage brit politikus, a Brexit Párt megalapítója a Danube Institute új podcast-sorozatában.

Forrás: hirado.hu2020. 07. 16. 15:44
Brexit campaigner and MEP Farage holds a British Union Jack flag ahead of a debate on the guidelines on the framework of future EU-UK relations at the European Parliament in Strasbourg
Visszatérését fontolgatja Nigel Farage Fotó: Vincent Kessler Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Danube Institute új podcast-sorozata, a Danube Dialogues legújabb részében John O’Sullivan, az intézet elnöke készített interjút Nigel Farage újságíróval és politikussal, a UKIP volt elnökével, a Brexit Párt megalapítójával.

Nem tervezte, hogy politikai pályára lép

Farage már az interjú elején elárulta, hogy fiatalon egyáltalán nem tervezte, hogy politikai pályára lép, habár élvezte követni a mindennapi híreket, és amikor csak alkalma adódott, vitába szállt bármilyen témával kapcsolatban.

Ám annak ellenére, hogy a személyes hőse Margaret Thatcher volt, ő mégis az üzleti karrier mellett döntött, amikor egy nagy, nemzetközi kereskedelmi céghez csatlakozott.

A politikai hivatását akkor érezte meg, amikor az Egyesült Királyság aláírta a maastrichti szerződést, mert úgy érezte, hogy az Európai Unió előbb-utóbb egy központosított, zsarnokoskodó szuperhatalommá fog válni, amely semmibe veszi saját polgárai akaratát.

„Az európai projekt alapja, már az 1957-es római szerződéstől kezdve, mindig is az egyre szorosabb politikai unió megvalósítása volt. Az egész erről szól, egy szuperhatalom létrehozásáról” – mondta.

Szerinte az orbáni követelések, hogy Brüsszel több hatalmat, nagyobb bírói függetlenséget adjon a tagállamoknak, és hogy megengedje, saját döntéseket hozzanak az egyetemekről vagy bármiről, azt fogja eredményezni, hogy minél inkább kéri ezeket és minél inkább visszautasítják, annál népszerűbb lesz Orbán a magyar szavazók körében.

Úgy fogalmazott, Európa megosztottá vált az észak–déli tengely mentén a gazdasági ügyekben, míg a Keletet és a Nyugatot a kulturális kérdések feszítik egymásnak.

Orbán Viktor ragaszkodása az egyházhoz és a keresztény értékrendhez Magyarországon, a nemzeti identitás megőrzése iránti elköteleződése és az etnikai bevándorlás miatti aggodalmai teljesen szembemennek mindazzal, amit a német, francia, belga vagy más politikai vezetők mondanak.

Támogatja a populizmust

Farage elmondta, ő teljes mértékben támogatja a populizmust, hiszen az semmi egyebet nem takar, mint az emberek azon racionális vágyát, hogy újra önmagukat kormányozzák, hogy helyreállítsák a demokráciát, és megőrizzék a nemzeti identitásukat.

A populizmus igencsak népszerűvé kezd válni. És ha a populizmus vagy a populista hullám azt jelenti, hogy az emberek a városaikban és falvaikban egyre inkább saját kezükbe akarják venni a sorsukat, hogy működőképes demokráciát szeretnének a központosított bürokráciával szemben, akkor a szó minden értelmében csak támogatni tudom – fejtette ki.

Számomra a populizmus annak kifejeződése, hogy a nemzetállamnak kell a társadalom alapkövévé válni, ahhoz kell hűségesnek lennünk, azt kell fenntartanunk és válsághelyzetben megvédenünk, mert azt érezzük a magunkénak, azzal azonosulunk. Ez egy természetes, normális érzés, amit kétmillió évnyi evolúció alakított ki bennünk – mondta.

Szerinte az európai projekt célja mindig is az egyre szorosabb politikai unió megvalósítása volt, és a meg nem választott bürokraták uralma máris komoly törésekhez vezetett. Európát a gazdasági problémák az észak–déli tengely mentén osztották ketté, míg a kulturális kérdések a keleti és a nyugati országok ellenállását teremtették meg.

Más tagállamok is megkísérelnek majd kilépni

Mindez valószínűleg még több központosítást fog kiváltani, ami miatt pedig előfordulhat, hogy más tagállamok is megkísérelnek majd kilépni – magyarázta.

Farage szerint elképzelhetetlen, hogy az EU valaha is megreformálja magát, így csak idő kérdése, és előbb vagy utóbb össze fog omlani.

A közelgő amerikai választásról is elmondta a véleményét. Kifejtette, hogy bár Joe Biden támogatja a rendőrség költségvetésének jelentős csökkentését, ettől függetlenül, ha az átlag amerikai azt látja, hogy egy olyan elnök kerülhet a Fehér Házba, aki látszólag semmit sem képes kézben tartani, és akit könnyen befolyásolhat a szélsőbaloldali, rendőrség elleni, anarchista lobbi, ami saját és gyerekeik személyes biztonságát teszi kockára, és közben még a magántulajdon védelmével sem foglalkozik, akkor Donald Trump újra meg fogja nyerni az amerikai középosztály szívét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.