Óriásit buktak a dollármilliárdosok

A járvány a világgazdaság szinte minden szektorát érinti – a kínai kereslet csökkenése és a Kínában zajló termelés kiesése miatt.

Bendarzsevszkij Anton
2020. 02. 26. 14:50
A woman shops in a Louis Vuitton store during Vogue's 4th Fashion's Night Out: Shopping Night with Celebrities in downtown Shanghai
A kínai turisták jellemzően sokat költenek utazásaik során Fotó: Carlos Barria Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világ leggazdagabb emberei is megérezték a járvány hatását. A Bloomberg Billionaire Index napról napra követi a világ 500 leggazdagabb embere vagyonának mozgásait. A keddi adatok szerint szinte mindannyian dollármilliárdokkal lettek szegényebbek – a veszteségük összértékben elérte a 139 mil­liárd dollárt.

A legtöbbet a világ leggazdagabb embere, Jeff Bezos, az Amazon vezére és a harmadik helyen álló Bernard Arnault francia milliárdos, a luxusmárkákat birtokló LVMH vállalat vezetője veszített: majdnem ötmilliárd dollárt egy nap alatt. De jelentős összegekkel csökkent a vagyona a Zarát birtokló Inditex alapítójának, Amancio Ortegának (4 milliárd dollár), a Facebook-vezér Mark Zuckerbergnek (3,5 mil­liárd dollár), Bill Gatesnek (2,34 milliárd dollár) és a Teslát vezető Elon Musknak is (2,6 milliárd dollár).

A luxuscikkek iránti kereslet 40 százaléka Kínából jön
Fotó: REUTERS/ Carlos Barria

A járvány a világgazdaság szinte minden szektorát érinti – a kínai kereslet csökkenése és a Kínában zajló termelés kiesése miatt. A globális luxuscikkek iránti kereslet negyven százaléka Kínából jön – ez is indokolja az Inditex vagy az LVMH veszteségeit. Jelentősen csökkent az elektronikus kereskedelem forgalma és ehhez kapcsolódva a globális pénzügyi tranzakciók száma is. Az amerikai cégek kínai gyárai­ban akadozik a termelés, ami például a Tesla részvényein is megmutatkozott. Egyre több szakértő tart attól, hogy a járványnak messzemenő világgazdasági következményei lesznek. A Moody’s hitelminősítő a napokban 0,2 százalékponttal mérsékelte a G20-országok idei előrejelzéseit.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.