Oroszország katonai bázisai bővítésére készül Szíriában

Vlagyimir Putyin orosz elnök tárgyalások folytatására utasította az orosz védelmi és külügyi tárcát Szíriával arról, hogy az orosz fél pótlólagos ingatlanvagyonhoz és vízterülethez jusson az arab országban.

Forrás: MTI2020. 05. 30. 7:45
PUTYIN, Vlagyimir
Fotó: MTI/AP/Szputnyik/Kremp pool/Alekszej Nyikolszkij
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az erről szóló információ pénteken jelent meg az orosz online közlönyben. Az elnöki utasítás értelmében a tervezett bővítésről a két minisztériumnak megállapodás esetén egy, az orosz légierőcsoport szíriai állomásoztatásáról szóló megállapodáshoz csatolandó jegyzőkönyvet kell majd aláírnia.

Fotó: MTI/AP/Szputnyik/Kremp pool/Alekszej Nyikolszkij

A 2017. január 18-án megkötött kétoldalú megállapodás értelmében Damaszkusz 49 évre térítésmentesen átadta Moszkvának a tartúszi haditengerészeti kikötőt és a hmejmími légi támaszpontot Latakia tartományban. Oroszország 2015 szeptemberében avatkozott be a szíriai vezetés oldalán a 2011 óta tartó konfliktusba.

A 49 évre szóló megállapodás további 25 évre automatikusan meghosszabbodik, ha a szerződő felek a lejártát megelőzően nem kevesebb mint egy évvel nem jelzik diplomáciai csatornákon felmondási szándékukat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.