Összetűzések az ünnepi megmozdulásokon

Több európai városban, a többi között Párizsban, Göteborgban, Koppenhágában, Erfurtban és Szentpéterváron is összetűzések voltak a május 1-jei megmozdulásokon.

Magyar Nemzet
2019. 05. 02. 8:48
An injured protester is evacuated by street medics after clashes before the start of the traditional May Day labour union march in Paris
MAY-DAY/FRANCE-PROTESTS Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több európai városban, a többi között Párizsban (képünkön), Göteborgban, Koppenhágában, Erfurtban és Szentpéterváron is összetűzések voltak a május 1-jei megmozdulásokon a biztonsági erők és a tüntetők között, jelentették hírügynökségek.

Fotó: Reuters

A francia rendőrség könnygázzal oszlatott a párizsi Montparnasse vasútállomásnál. Mintegy kétszáz tiltakozót előállítottak, megelőző intézkedésekként pedig több mint 12 ezer ember csomagját vizsgálták át. Többen megsérültek. Az AP hírügynökség szerint a sárga mellényes elégedetlenségi mozgalom képviseletében megjelent tüntetők és szakszervezeti zászlókat lengetők több tízezres tömegébe kapucnis, feketébe öltözött emberek csoportjai vegyültek.

Rendőrellenes jelszavakat kiabáltak, egyesek pedig köveket és más tárgyakat dobáltak a rendőrökre, és felborítottak egy kisbuszt. Párizsban több mint 7400 rendőrt mozgósítottak, elővigyázatosságból a menet útvonalán fekvő 580 üzlet, étterem és kávézó, valamint több metróállomás bezárását rendelték el.

Göteborgban, Svédország második legnagyobb városában tüntetők köveket, illetve petárdákat hajigáltak a rendőrökre, akik igyekeztek távol tartani őket egy hatósági engedéllyel rendelkező neonáci felvonulástól. Koppenhágában a készültségi rendőrség kisbuszokkal igyekezett megakadályozni, hogy rendőrellenes jelszavakat skandáló, feketébe öltözött kapucnis tiltakozók csatlakozzanak a békés felvonulókhoz. Dániában és Svédországban is többeket előállítottak.

Németországban százezrek vonultak fel a szakszervezetek rendezvényein, amelyeken a közelgő európai parlamenti választással kapcsolatban európai szintű lépéseket követeltek a munkavállalók helyzetének javítására. Bal- és jobboldali tüntetők rendbontása miatt Erfurtban a rendőrségnek kellett közbeavatkoznia. Értesülések szerint a rendvédelmi szervek paprikasprét és gumibotokat használtak, egy rendőr megsebesült. Görögországban a szakszervezetek munkabeszüntetése miatt az ország közlekedési rendszere részben megbénult. Athénban a metró több órán át nem üzemelt, a buszok sem közlekedtek az egész napos sztrájk miatt. Szentpéterváron több mint harminc ellenzékit vettek őrizetbe a hatóságok egy kormányellenes tiltakozáson.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.