Évtizedek óta nem látott erdőtüzek pusztítanak Európa-szerte

A tűzesetek fő oka a rendkívüli meleg és a hosszan tartó szárazság, az oltás hetekig is eltarthat.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 07. 31. 12:14
null
Manavgat, 2021. július 30. Helyi lakosok próbálják megfékezni a lángokat a törökországi Manavgat közelében pusztító erdõtûz helyszínén 2021. július 30-án. Négyre emelkedett Törökországban a bozóttüzek halálos áldozatainak száma. A tûzoltók már harmadik napja küzdenek a lángokkal, amelyek 17 tartományban több mint hatvan helyen csaptak fel. Tucatnyi faluból kiköltöztették a lakosokat és néhány szállodából is a vendégeket meg a személyzetet az Égei- és a Földközi-tenger partján. MTI/AP Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint nyolcszáz kisebb-nagyobb tűzesethez riasztották a tűzoltókat az elmúlt 24 órában Olaszországban – közölték a helyi hatóságok szombaton. Közben Törökországban a tűzoltók immár negyedik napja küzdenek az erdő- és bozóttüzekkel. Az olasz hatóságok ismertetése szerint Szicíliában 250 alkalommal, Puglia, Calabria és Campania tartományokban összesen kétszázszor kellett kivonulniuk a tűzoltóknak. Szicília keleti részén rövid időre le kellett zárni a cataniai repülőteret, a tüzek okozta sűrű füst miatt. A hatóságok 150 embert evakuáltak Catania környékén, akiknek a lakóhelyét veszélyeztették a lángok az Ansa olasz hírügynökség jelentése szerint. Az oltást, amit több helyen helikopterről végeznek, az erős szél hátráltatja.

Helyi lakosok próbálják megfékezni a lángokat a törökországi Manavgat közelében pusztító erdőtűz helyszínén 2021. július 30-án
Fotó: MTI/AP

Törökországban 98 helyen égett a növényzet, 88 tűzfészket sikerült megszüntetni, tíz helyen még küzdenek a tűzoltók a lángokkal – írta Bekir Pakdemirli erdőügyi miniszter szombaton Twitter-üzenetben. A még el nem oltott tüzek közül három a tengerparti nyaralóhelyei miatt közkedvelt Antalya tartományban van. Törökország földközi-tengeri partvidékén elővigyázatosságból több szállodát kiürítettek, volt, ahonnan csónakokkal menekítették ki a turistákat. A tüzek eddig négy halálos áldozatot követeltek. A tűzesetek fő oka a rendkívüli meleg és a hosszan tartó szárazság, de a hatóságok Olaszországban és Törökországban is azt gyanítják, hogy több helyen szándékos gyújtogatás történhetett.

Finnországban pedig az elmúlt fél évszázad legsúlyosabb erdőtüze pusztít: pénteken már ötödik napja égett az erdő az ország északnyugati részén, ami a szokatlanul száraz és meleg nyárral hozható összefüggésbe. Szerte az országból küldtek tűzoltókat a Helsinkitől ötszáz kilométerre északra fekvő Kalajoki folyó völgyébe, ahol 250 tűzoltó és katona, illetve négy helikopter oltja a lángokat. Az erős szél táplálja a tüzet, a lángok az egyik fakoronáról terjednek át a másikra. Mintegy háromszáz hektáron ég az erdő, ennél nagyobb tűzvész csak 51 évvel ezelőtt volt a térségben. Pénteken esett ugyan némi eső, de Jarmo Haapanen tűzoltóparancsnok legalább egy, vagy akár két-három hét is kell ahhoz, hogy teljesen eloltsák a tüzet, miközben a parázsló aljnövényzet is folyamatos veszélyt jelent. A gyéren lakott észak-finnországi régiókban az erdőtűz nem okoz károkat az ingatlanokban, és embereket sem kellett evakuálni.

Az északi-sarki és sarkköri övben háromszor gyorsabban zajlik a felmelegedés a globális átlagnál az üvegházhatást okozó szén-dioxid és más gázok kibocsátása miatt, amivel nő az erdőtüzek előfordulásának veszélye is. Kivételesen hosszú volt Finnországban a nyári hőhullám, júniusban húsz Celsius-fok volt az átlagos hőmérséklet, négy-öt Celsius-fokkal haladta meg a történelmi átlagot, de előfordult, hogy harminc Celsius-fok fölé ment a hőmérő higanyszála.

A hosszan tartó, extrém hőhullám Görögországot is sújtja, a tűzoltóság közleménye szerint tűz ütött ki a a Peloponnészosz félsziget északi részén, Pátra város közelében, ahol Zerija, Kamaresz, Ahaiasz és Labiri falvakat ki kellett üríteni. Az oltásában száz tűzoltó, 33 jármű, négy repülőgép és több helikopter vesz részt. A környező autóutakat lezárták, nem lehet közlekedni a Peloponnészosz félszigetet az ország többi részével összekötő úton sem az ANA görög hírügynökség jelentése szerint. A parti őrséget is riasztották, mert a füst miatt veszélybe kerülhetnek fürdőzők is. A dél-európai országban több helyen jóval negyven Celsius-fok fölötti hőmérsékletet mértek, és a meleg várhatóan kitart a jövő hét végéig. Jövő héten negyvenhat Celsius-fok is lehet a mediterrán államban. A görög polgári védelem válságtanácskozást tartott, amelyet követően péntek este hőségriadót hirdettek. Sok településen klimatizált helyeket nyitottak meg azoknak, akiknek nincs otthon légkondicionálója. A munkaügyi minisztérium figyelmeztetett, hogy a szabadban végzett munkát, amennyire csak lehet, a minimumra kell szorítani.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.