Rejtély, mi történt a frankfurti gyilkossal

A férfi a Zürichtől 25 kilométerre fekvő, 25 ezer lakosú Wädenswilben élt, ahol – Horst Seehofer szavai szerint – a sikeres társadalmi beilleszkedés mintapéldájaként tartották számon.

2019. 08. 01. 11:16
Messages of mourning, candles, flowers and plush toys are placed by people for an eight-year-old boy who was pushed by a man in front of an oncoming train and died at the main train station in Frankfurt
Határtalan gyász. A sikeres integráció példája volt a támadó Fotó: REUTERS/Ralph Orlowski
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Habte Arayának nevezik azt a negyvenéves, eritreai férfit, aki hétfőn a vonat elé lökött egy anyát és nyolcéves kisfiát Frankfurtban, tettének következtében a gyermek szörnyethalt – derült ki tegnapi német sajtóbeszámolókból. A tettes azon több tízezer eritreai állampolgár egyike, akik az elmúlt évtizedekben menekültek el hazájukból. A férfi a Zürichtől 25 kilométerre fekvő, 25 ezer lakosú Wädenswilben élt, ahol – Horst Seehofer német szövetségi belügyminiszter keddi szavai szerint – a sikeres társadalmi beilleszkedés mintapéldájaként tartották számon.

Habte Araya a svájci kisvárosban házasodott meg, felesége három gyermeket szült, mindannyian a helyi ortodox keresztény egyház tagjai. Azután, hogy a férfi 2006-ban menedékjogot kért, s azt két évvel később meg is kapta, gyorsan megtanult németül, hat éven keresztül dolgozott egy kovácsműhelyben, míg a vállalkozás csődbe ment, és elvesztette állását – írja a Die Welt napilap.

Határtalan gyász. A sikeres integráció példája volt a támadó
Fotó: REUTERS/Ralph Orlowski

2017-ben aztán a munkaügyi központ segítségével a zürichi közlekedési vállalat egyik műhelyében szerzett állást, majd a központ egyik brosúrájában is szerepelt, mint sikeresen integrálódott bevándorló. Ebben arról vallott, hogy álmai állását találta meg. Arra a kérdésre, hogy mi tetszik neki Svájcban, azt mondta: „Szinte minden. Az elején nehéz volt a nyelv és a kommunikáció miatt. Már nem az. Az tetszik, hogy itt mindenki kap segítséget, legyen szegény vagy gazdag. Mindenki élelmiszerhez jut, létbiztonság van”. Több mint két éve tehát biztosnak mondható állása volt az eritreai férfinak, akit barátai és kollégái szorgalmasnak, megbízhatónak és visszahúzódónak írtak le, és nem tartották agresszív személyiségnek.

Másfél évvel később azonban történt valami – írja a Die Welt. Betegszabadságra ment, pszichiátriai kezelésre szorult. Többé nem járt munkába. Múlt csütörtökön a felesége értesítette a rendőrséget: férje három gyermeküket és egyik szomszédjukat wädenswili lakásába zárta. Ekkor Németországba menekült. Hogy pontosan mi történt vele, azt sem a svájci, sem a német hatóságok nem tudják.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.