Román köszönetözön a Magyar Nemzetnek

A román médiumok kiemelten számoltak be arról, hogy lapunk véleménycikkben állt ki a fekete szó használata miatt rasszizmussal vádolt játékvezetőjük mellett.

Sebastian Colțescu
Prizs, 2020. december 8. Sebastian Coltescu romn negyedik jtkvezet a labdarg Bajnokok Ligja csoportkrnek hatodik, utols forduljban jtszott Paris Saint-Germain-Basaksehir mrkzsen a prizsi Parc des Princes Stadionban 2020. december 8-n. A mrkzs flbeszakadt, mert a kt csapat jtkosai lementek a plyrl, miutn Coltescu rasszistnak vlt kifejezst hasznlt a Basaksehir egyik jtkosra. MTI/EPA/Ian Langsdon Fotó: Ian Langsdon Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szinte az összes román hírportál, lap kiemelt helyen és nagy teret szentelve számolt be arról, hogy a Magyar Nemzet véleménycikkben állt ki a fekete szó használata miatt rasszizmussal vádolt Sebastian Colțescu játékvezető mellett.

A bukaresti médiumok öles betűkkel közölték a Magyarországról érkezett szolidaritás tényét, hosszan idézték Pataki Tamás jegyzetét.

Több hírtelevízió – köztük a Digi 24 – rövid híradásban tájékoztatott a magyarországi kiállásról. Több médiabeszámolóban is megjegyezték, hogy az Orbán Viktor miniszterelnököt, illetve a Fideszt támogató Magyar Nemzet újságírója védelmébe vette a román játékvezetőt, míg a bukaresti kormány csendben maradt vagy éppenséggel elítélte Colțescu tettét.

Cozmin Gușă volt parlamenti képviselő, több vezető politikus, így Vlad Plahotniuc moldovai exkormányfő, Traian Băsescu volt államfő, valamint Adrian Năstase egykori miniszterelnök tanácsadója, jelenleg a médiában is érdekeltségekkel rendelkező üzletember éles hangú Facebook-bejegyzésben reagált a Je suis román című írásra.

„Szolidaritás és korrektség Orbán sajtója részéről. […] A Magyar Nemzet napilap olyan címmel közölt írást, ahogyan az Romániában nem történt meg. […] Ütős leckét adtak ezzel a román sajtó talpnyalóinak, a román hatóságoknak és Ionuț Stroe miniszternek, aki sietett megfeddni a mi románunkat, és ostobán bocsánatot kérni valamiért, amiért mi, románok nem voltunk hibásak”

– fogalmaz állásfoglalásában a geostratégiai elemzőként is ismert Gușă, aki magyar nyelven köszönte meg az állásfoglalást.

A Magyar Nemzet cikkéről szóló román médiabeszámolók óriási népszerűségnek örvendtek az olvasók körében. Rengeteg hozzászóló méltatta lapunk szerzőjének gesztusát, több ezren köszönték meg kommentekben a Magyarországról érkező szolidaritást. Az erdélyi magyar sajtó egy része is beszámolt a Magyar Nemzet munkatársának jegyzetéről. A Kolozsváron szerkesztett Krónika online kiadásában idézett a véleménycikkből. A hozzászólók szinte kivétel nélkül egyetértettek a szerzővel.

Az Erdély.ma hírportál is foglalkozott az üggyel. Az erdélyi portál Bolhából elefánt című véleménycikkében a szerző úgy fogalmazott:

A románoknak úgy kellett ez az orrukra koppintás, mint éhesnek egy falat kenyér, mivel a mindenkori román kormányok és sajnos a közvélemény is száz éven keresztül azt hitte és most is azt hiszi, hogy természetes módon cselekszik, ha mindenféle módszerrel folyamatosan bántalmazza a magyar kisebbséget! Kimerítve nemcsak a túlzott nacionalizmus, hanem a rasszizmus fogalmát is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.