Rossz lóra tett Weber?

Manfred Webernek lépnie kellett Fidesz-ügyben, ha valaha is az Euró­pai Bizottság elnöki székébe akar kerülni. Az ugyanakkor továbbra is kérdéses, hogy a liberális és szocialista érdekek kiszolgálásával elérhető-e az uniós csúcspozíció.

Judi Tamara
2019. 03. 21. 12:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár az európai sajtó is megosztott a Fidesz néppárti (EPP) tagságának kérdésében, abban egyetértés mutatkozik, hogy a magyar kormánypárt sorsa hatalmas fejtörést okoz az Európai Bizottság elnöki székébe vágyó Manfred Webernek. A brüsszeli EUobserver szerint „amennyiben Webernek nem sikerül zöld ágra vergődnie Orbánnal, tovább erősödhetnek a kritikák, miszerint az Európai Néppárt nem tesz eleget a sorai­ban megbújó szélsőséges hangok visszaszorítására”.

Az európai kampány közepette persze már hallhattunk ­hasonló érveket: a szocialista Frans Timmermans épp a magyar miniszterelnökre mutogatva kezdett Weber-ellenes hadjáratba, de a Zöldek egyik csúcsjelöltje is Magyarországgal kapcsolatban kritizálta a bajor politikus jogállamisági mérlegét. Hogy biztosra menjen, Weber nemcsak hogy ultimátumokat (a Brüsszel-ellenes plakátkampány befejezése, bocsánatkérés a pártcsalád többi tagjától, illetve a Közép-európai Egyetem ügyének rendezése – a szerk.) fogalmazott meg Budapesttel szemben, a napokban meghirdette saját jogállamisági elképzeléseit, amelynek értelmében a jövőben egy független testület kétévente felmérné az uniós alapértékek helyzetét a tagállamokban.

Fotó: MTI/AP/Francisco Seco

A megosztott Európai Néppárt helyzetén ez mit sem segít: a magyar kormány és pártcsaládon belüli szövetségeseik ugyanis épp azt róják fel gyakran az EPP-nek, hogy a pártcsalád vezetése ma inkább akarja kiszolgálni a liberális-szocialista-zöld ellentábort és elrugaszkodni látszik a kereszténydemokrata értékektől. A magát „hídépítőnek” valló Weber még januárban, brüsszeli kampánynyitóján beszélt arról, hogy a párt a jövőben a szocialistákra és a liberálisokra egyaránt partnerként tekint. Akkor az EPP-vel való együttműködés feltételeként kizárólag az unióbarát értékek képviseletét határozta meg.

A bajornak már csak amiatt is szüksége van barátokra az EP-ben, mert a testületnek is áldását kell adnia az Európai Bizottság következő elnökének személyére. Az uniós szabályok értelmében abszolút többség, azaz ötven százalék plusz egy fő támogatása szükséges Weber hatalomra jutásához. Jelenleg a néppártnak 181 képviselői helyet jósolnak a potenciális brit távozás ­miatt 705 fősre fogyatkozó parlamentben, tehát a szocialista és liberális voksok is szükségesek lehetnek a néppárti bizottsági elnök kinevezéséhez. Weber helyzetét pedig tovább nehezíti, hogy sorra kapja a kritikákat, miszerint kormányzati tapasztalat hiányában a tagállami vezetőket tömörítő Európai Tanácsban sem betonbiztos a támogatottsága.

Bár Angela Merkel biztosan kitart mellette, a brüsszeli Politico korábban arról írt, hogy a testületben jelenleg megegyezik a liberális és konzervatív országvezetők száma, így az Emmanuel Macron francia elnök és Mark Rutte holland kormányfő alkotta „álomcsapat” akár a csúcsjelölti rendszert is bedöntheti.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.